Μόνο οι φόροι είναι σίγουροι

Sorry. No data so far.

12/08/17 • 08:12 | UPD 12/08/17 • 08:12

Παρά τις κυβερνητικές θριαμβολογίες του προηγούμενου διαστήματος για επιτυχίες που δεν υπάρχουν, τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην οικονομία, σε συνδυασμό με τις εξωτερικές εξελίξεις, αλλά και τις κοινωνικές αντιδράσεις από τον κόσμο που δεν αντέχει άλλα μέτρα, δεν επιτρέπουν καμία αισιοδοξία στην κυβέρνηση και, δυστυχώς, στη χώρα για έξοδο από την κρίση.

Αυτή τη στιγμή, παρά τη σύντομης διάρκειας εκεχειρία που εξασφάλισε η κυβέρνηση Τσίπρα από τους δανειστές μέχρι το φθινόπωρο, δηλαδή έως τις γερμανικές εκλογές και πριν ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση, ο σχεδιασμός του Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου για μια πιθανή έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 κινδυνεύει να μετατραπεί και πάλι σε ένα ανύπαρκτο success story. Το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, καθώς και των επόμενων αξιολογήσεων της πορείας υλοποίησης του Μνημονίου ΙΙΙ, βρίσκεται στον αέρα.

Από τη μία είναι οι πολιτικές, συντεχνιακές αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από όσους αντιτίθενται στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και θίγουν κεκτημένα. Και είναι πολλοί, ακόμα και μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης, αυτοί που αντιδρούν. Από την άλλη, είναι οι κοινωνικές αντιδράσεις στα σκληρά μέτρα που έρχονται και τα οποία θα επιφέρουν και άλλες περικοπές στα εισοδήματα με τις μειώσεις συντάξεων και την αύξηση φόρων και εισφορών.

Η τρίτη, και πιθανόν πιο καθοριστική πλευρά, είναι αυτή των δανειστών, για τους οποίους εκφράζονται ήδη φόβοι από την κυβέρνηση ότι θα ζητήσουν την εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου ένα χρόνο νωρίτερα, δηλ. από την 1η-1-2019, επειδή θα αμφισβητήσουν τη δυνατότητα επίτευξης υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2018. Μια τέτοια εξέλιξη θα εντείνει την αβεβαιότητα για τη δυνατότητα της Ελλάδος να υλοποιήσει τους υπερφιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους για μεγάλα πλεονάσματα τουλάχιστον έως το 2022.

Η κυβέρνηση με τα μέτρα που υπογράφει οδηγεί σε περαιτέρω οικονομική εξαθλίωση τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού, αλλά ταυτόχρονα αδυνατεί να επιτύχει τους στόχους της ανατροφοδοτώντας τον φαύλο κύκλο των υφεσιακών μέτρων.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δημοφιλή

Sorry. No data so far.