Φορολογικός παραλογισμός

Sorry. No data so far.

05/08/17 • 09:31 | UPD 05/08/17 • 09:31

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών είναι αποκαλυπτικά για τη φορολογική εξάντληση των νοικοκυριών. Ενας στους τρεις φορολογούμενους δεν πλήρωσε την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και είμαστε μόλις στην αρχή ενός «μαραθώνιου πληρωμών», που θα ξετυλιχθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. επέλεξε την υπερφορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων για να χρηματοδοτηθεί η διόγκωση του κράτους. Η δημοσιονομική προσαρμογή γίνεται κατά 90% στο σκέλος των εσόδων και μόλις στο 10% στις δαπάνες, όταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε ξεκινήσει τη μείωση των φόρων μέσω της περιστολής της κρατικής σπατάλης.

Αυτό που αντιμετωπίζουν φέτος τα νοικοκυριά, με τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά, θα είναι «παιδική χαρά» μπροστά σε αυτά που θα δουν το 2019, όταν θα ισχύσει η περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 5.600 ευρώ από 8.500 που είναι σήμερα και η οποία προκαλεί την αύξηση των φόρων για τα περυσινά εισοδήματα.

Oμως η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί. Οι πολίτες δεν έχουν πλέον να πληρώσουν την εφορία και ενώ εντός του μήνα θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και θα πρέπει να πληρωθούν οι επόμενες δόσεις του φόρου εισοδήματος.

Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού βασίζεται στην είσπραξη των φόρων και στις χιλιάδες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Πάνω από το 50% του εισοδήματος πηγαίνει στην άμεση και έμμεση φορολογία, στερώντας από την οικονομία αποταμιεύσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να κατευθυνθούν μέσω του τραπεζικού συστήματος σε επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πριν αναλάβει την εξουσία ο κ. Τσίπρας υποστήριζε το κίνημα «δεν πληρώνω» στα διόδια και υποσχόταν ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα μειώσει τις επιβαρύνσεις στους μη έχοντες.

Ως πρωθυπουργός έκανε τα αντίθετα. Ο ΕΝΦΙΑ παρέμεινε, τα διόδια πύκνωσαν, οι φόροι αυξήθηκαν για μισθωτούς και συνταξιούχους των 700 ευρώ, ο ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης έφτασε το 24%, χτυπώντας τα φτωχά νοικοκυριά.

Απαιτείται άμεσα η μείωση της φορολογίας, για να μπορέσει η οικονομία να αναπνεύσει και μαζί τους και τα νοικοκυριά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να το κάνει, όταν μοναδικό του μέλημα είναι να διορίζει μετακλητούς και να «προστατεύει» το κομματικό κράτος.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δημοφιλή

Sorry. No data so far.