Ζώντας για την εφορία

Sorry. No data so far.

24/06/17 • 08:17 | UPD 24/06/17 • 08:17

Εκατομμύρια φορολογούμενοι διαπιστώνουν, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση, ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με εκκαθαριστικά που περιλαμβάνουν φόρους – μαμούθ. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί, περισσότεροι από 2 εκατ. νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν περίπου 1.000 ευρώ το καθένα κατά μέσο όρο. Για τους περισσότερους μάλιστα το ποσό αυτό ισοδυναμεί με ένα ή δύο μηνιάτικα ή συντάξεις.

Τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά οφείλονται στο γεγονός ότι πέρυσι τον Ιούνιο, με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος δέχθηκε την πρώτη μείωση του αφορολόγητου ορίου, με αποτέλεσμα οι κρατήσεις να είναι αυξημένες καθώς υπολογίζονται και για το α’ εξάμηνο με βάση το χαμηλότερο αφορολόγητο που ίσχυσε από το β’ εξάμηνο του 2016.

Είναι ο ίδιος υπουργός, ο κ. Τσακαλώτος, που είχε δηλώσει ότι θα παραιτείτο εάν έπεφτε το αφορολόγητο κάτω από τις 9.000 ευρώ και ο οποίος φέτος έβαλε την υπογραφή του για να μειωθεί κι άλλο το αφορολόγητο στις 5.600 ευρώ. Αυτό το τελευταίο μέτρο, το οποίο πλήττει κυρίως τα συνήθη υποζύγια, δηλαδή τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, θα γίνει ακόμα πιο επαχθές, εφόσον εφαρμοστεί τελικώς από την 1η – 1 – 2019 και όχι από το 2020, εάν το κρίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να καλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Η οικονομική πολιτική του Αλ. Τσίπρα είναι εστιασμένη στην υφεσιακή συνταγή της αύξησης των φόρων και των εισφορών και της περικοπής των συντάξεων. Δεν στοχεύει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην προσέλκυση κεφαλαίων ούτε διευκολύνει την επαγγελματική δραστηριότητα των αυτοαπασχολουμένων.

Για αυτό, όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση, οι δυσκολίες για τους πολίτες είναι ακόμα μπροστά τους. Η παραλαβή των εκκαθαριστικών με τους φόρους που καλούνται να πληρώσουν με λεφτά που δεν έχουν διογκώνει το κύμα δυσαρέσκειας και παράλληλα στέλνει το μήνυμα ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πολιτικής με δραστικό περιορισμό της κρατικής σπατάλης, ώστε να μειωθούν και οι φόροι.

 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου