Λεονταρισμοί χωρίς νόημα

Sorry. No data so far.

14/06/17 • 07:47 | UPD 14/06/17 • 07:47

Προχθές, μιλώντας με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει λύση στο Eurogroup της Πέμπτης και να μη φθάσουμε στη Σύνοδο Κορυφής.

Χθες, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, άλλαξε στάση και υποστήριξε ότι, αν δεν υπάρξει λύση στο Eurogroup και παραμείνει στο τραπέζι η ίδια πρόταση της συνεδρίασης του Μαΐου, τότε, όπως είπε, θα πάνε στη Σύνοδο Κορυφής και θα ζητήσουν από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η στάση αυτή του πρωθυπουργού είναι ακατανόητη, γιατί αλλάζει πολύ γρήγορα. Διαρκώς μετατοπίζεται από τις περίφημες «κόκκινες» γραμμές του και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται ακόμα περισσότερο η αξιοπιστία του.

Ξεπερνάμε το γεγονός ότι στα μέτρα που προτείνονται για το θέμα του χρέους περιλαμβάνονται μόνο η περίοδος χάριτος στην πληρωμή των επιτοκίων, η ωρίμανση των ομολόγων και η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί η κεντρική τράπεζα. Θυμίζουμε όμως ότι η περίοδος χάριτος και η επιστροφή των κερδών είχε επιτευχθεί ήδη από το 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά και διεκόπη το 2015 από τους ανεύθυνους χειρισμούς των κ.κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη επειδή βγήκαμε εκτός προγράμματος και οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να παρακρατούν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα. Ζητούμε δηλαδή τώρα να ξαναπάρουμε τη λύση για το χρέος που είχε δοθεί τότε. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Τσίπρα διεκδικεί την επιτυχία του 2014.

Οταν όμως αλλάζεις διαρκώς γραμμή και ο κ. Τσακαλώτος υπογράφει τον Μάιο του 2016 ότι δέχεται πως τα μέτρα για το χρέος θα συζητηθούν μετά τη λήξη του προγράμματος στα μέσα του 2018, είναι φανερό ότι δεν έχει νόημα να ανεβάζεις τον πήχυ των απαιτήσεων και να περνάς συνέχεια από κάτω.

Ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του πιστεύουν ότι επειδή έρχονται γερμανικές εκλογές, είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να πιέσει το Βερολίνο. Ομως για άλλη μια φορά παίζει τη χώρα στα ζάρια. Γιατί από τις Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι θα μας δοθεί μόνο η δόση και ότι για το χρέος θα ισχύσουν αυτά που συμφωνήθηκαν τον Μάιο του 2016.

Αν λοιπόν όλα αυτά γίνονται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για επικοινωνιακούς λόγους, το αποτέλεσμα είναι ότι θα την πληρώσουν η οικονομία και οι πολίτες.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου