Η αποτυχία του ΕΦΚΑ

Sorry. No data so far.

08/06/17 • 07:33 | UPD 08/06/17 • 15:05

Βρισκόμαστε στα μισά του έτους και εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι δεν γνωρίζουν ακόμα τι ποσά θα πληρώσουν στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Πρόκειται για άλλη μια παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης Τσίπρα και του υπουργείου Εργασίας, που δεν κατάφερε να οργανώσει και να διαχειριστεί την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, με συνέπεια να χειροτερεύει η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και να μεγαλώνουν τα βάρη για τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, πάνω από 360 χιλιάδες ασφαλισμένοι θα πρέπει να καταβάλουν αναδρομικά τις εισφορές του α’ εξαμήνου, ενώ χιλιάδες συνταξιούχοι που ξεπερνούσαν το πλαφόν των 2.000 ευρώ μικτών μηνιαίων αποδοχών θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά τη μη έγκαιρη περικοπή της σύνταξής τους!
Η αποτυχία του συστήματος προκύπτει και από τη χαμηλή εισπραξιμότητα του ΕΦΚΑ που φθάνει πλέον το 38%, εξαφανίζοντας το πλεόνασμα των πρώτων μηνών και δημιουργώντας μια μαύρη τρύπα 60 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση είχε επιλέξει το 2016 την αύξηση των εισφορών, υποτίθεται για να προστατεύσει τις συντάξεις και να βάλει έσοδα στα Ταμεία. Τώρα όμως αποδεικνύεται ότι και τις εισφορές αύξησε και τις συντάξεις πετσοκόβει, αλλά και τα έσοδα των Ταμείων συρρικνώνονται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες για τον επόμενο γύρο μειώσεων.

Ολα αυτά είναι συνέπεια της ελλιπούς οργάνωσης του ΕΦΚΑ από το αρμόδιο υπουργείο, αλλά και του γεγονότος ότι η οικονομία, κατά τα δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι καθηλωμένη στην ύφεση, δεν δημιουργεί εισοδήματα και ασφαλιστικές εισφορές.

Πρόκειται για μία ακόμα χρεοκοπία και άλλη μια συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα να χτυπήσει τον παραγωγικό ιστό της χώρας μας, ανεβάζοντας στα ύψη τις εισφορές και πλήττοντας βάναυσα επαγγελματίες, μικρομεσαίους, μισθωτούς και συνταξιούχους. Αυτό, όμως, πέραν των δραματικών επιπτώσεων που έχει στα εισοδήματα των πολιτών, λειτουργεί και σε βάρος της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου