Αθήνα Καιρός

Τα απαράδεκτα πανηγύρια του ΣΥΡΙΖΑ

4 λεπτά

Μπορεί η τροπολογία με την οποία καθορίζονταν αυστηρότερες προϋποθέσεις στην Τουρκία για την αγορά και αναβάθμιση των F-16 να απεσύρθη από το νομοσχέδιο της Γερουσίας, όμως υπάρχουν ακόμη πολλά εμπόδια προκειμένου να προχωρήσει η συγκεκριμένη προμήθεια αεροσκαφών.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα hellasjournal.com του πάντα καλά ενημερωμένου δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου, η θέση του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ παραμένει ότι «η Τουρκία δεν θα πάρει τα F-16, πρέπει πρώτα να γίνει ένας καλός σύμμαχος του ΝΑΤΟ πριν αρθούν τα εμπόδια στο δρόμο της».

Ο κ. Μενέντεζ ως πρόεδρος της Επιτροπής διατηρεί το δικαίωμα άσκησης βέτο σε τέτοιου είδους προμήθειες, ενώ πρόσφατη είναι η δέσμευσή του στην ελληνική ομογένεια ότι «η πώληση των F-16 στην Τουρκία δεν θα γίνει όσο βρίσκεται στη θέση του».

Είναι σαφές ότι στην Ουάσιγκτον διεξάγεται ένα «μπρα-ντε-φερ» μεταξύ του Πενταγώνου και της Γερουσίας για το εάν και πώς θα προχωρήσει η αναβάθμιση των τουρκικών F-16, ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βουλής και Γερουσίας θα συνεχισθούν για την κατάρτιση του τελικού σχεδίου του αμυντικού προϋπολογισμού.

Κρίσιμο θα είναι και το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις 9 Νοεμβρίου, καθώς οι συσχετισμοί δυνάμεων μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσουν και την τύχη του τουρκικού αιτήματος για τα αμερικανικά μαχητικά. Οι διπλωματικές μάχες είναι διαρκείς και η ελληνική ομογένεια που έχει τεράστια συμβολή στο αμερικανικό εμπάργκο προς την Τουρκία το γνωρίζει καλά.

Ωστόσο, το να «πανηγυρίζουν» εδώ ορισμένοι χαιρέκακα για την απόφαση της Γερουσίας είναι δείγμα όχι μόνο κομματικής τύφλωσης, αλλά και άγνοιας για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στις ΗΠΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είχε βρει λέξη να πει για τις προκλήσεις του Ερντογάν στην Πράγα και την αποστομωτική απάντηση του πρωθυπουργού, με ανακοίνωσή του χθες μίλησε για σοβαρή ήττα του δόγματος Μητσοτάκη, του «πιστού και προβλέψιμου συμμάχου που τα δίνει όλα χωρίς να διεκδικεί τίποτα, τη στιγμή μάλιστα που η Ρωσία αναβαθμίζει τις σχέσεις της με το ψευδοκράτος».

Για την Κουμουνδούρου το δόγμα της επιτήδειας ουδετερότητας είναι καταλληλότερο για τα εθνικά μας συμφέροντα, δηλαδή να τα έχουμε καλά και με τη Ρωσία για να μην αναβαθμίσει τις σχέσεις της με τα Κατεχόμενα στην Κύπρο.

Στον ΣΥΡΙΖΑ καταπίνουν την κάμηλο και διυλίζουν τον κώνωπα, η κυβέρνηση έχει πετύχει την αναβάθμιση των σχέσεών της με τις ΗΠΑ, μέχρι και η Αγκυρα το καταγγέλλει σε καθημερινή βάση, ενώ η Ελλάδα έχει ενταχθεί στα προγράμματα αγοράς μαχητικών αεροσκαφών F-35 βγάζοντας έξω την επίδοξη «συμπαραγωγό» Τουρκία. Εάν στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι με πανηγυρισμούς, που μάλιστα δεν βασίζονται σε τελικές αποφάσεις, για τη στάση του Κογκρέσου σχετικά με την προμήθεια F-16 στην Τουρκία, πλήττουν την κυβέρνηση κάνουν τεράστιο λάθος. Το ίδιο πράττουν στο μεταναστευτικό υιοθετώντας την προπαγάνδα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που αθωώνουν την Τουρκία και ρίχνουν τις ευθύνες στην ελληνική πλευρά, όταν τα κυκλώματα διακινητών δρουν ανενόχλητα στα παράλια.

Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας κινείται στη σωστή κατεύθυνση, η χώρα μας αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, ενώ η αποτρεπτική μας δύναμη έχει ισχυροποιηθεί τα τελευταία χρόνια χάρη στις συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση με Γαλλία και ΗΠΑ, τις οποίες, κατά σύμπτωση πάλι, δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]