Η φωτογραφία έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία έτσι ώστε να «κοπεί» το πρόσωπο που πραγματικά βρισκόταν δίπλα στον πρωθυπουργό και να «φυτευτεί» στη θέση του κάποιος άλλος. Ο «κομμένος» ανέβασε την αυθεντική φωτογραφία, ξεκαθάρισε πως πρόκειται για προϊόν μοντάζ, αλλά μια απλή περιήγηση στο Διαδίκτυο δείχνει πως η ψεύτικη φωτογραφία είναι ακόμα εκεί.
Και δεν είναι η μόνη. Με τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης, και τις εφαρμογές που είναι ανοιχτές και διαθέσιμες στο ευρύ κοινό, μπορούν να δημιουργηθούν όχι απλά φωτογραφίες, αλλά ολόκληρα βίντεο, η γνησιότητα των οποίων είναι αδύνατο να διασταυρωθεί από τον μέσο χρήστη του Διαδικτύου. Ετσι, ψεύτικες ή παραποιημένες ειδήσεις μπορεί να συγκεντρώσουν χιλιάδες likes και εκατοντάδες shares, να διαμοιραστούν, δηλαδή, σε άλλα προφίλ που με τη σειρά τους τροφοδοτούν άλλες αναρτήσεις. Συνεχίζοντας έτσι ένα ψηφιακό γαϊτανάκι παραπληροφόρησης τόσο μπλεγμένο, που καταντά σχεδόν ανεξέλεγκτο.
Για να μην είμαστε εντελώς απαισιόδοξοι, υπάρχει και η άλλη πλευρά. Οτι εξίσου πολλές αναδημοσιεύσεις έχουν και οι αναρτήσεις που επιβεβαιώνουν ή διαψεύδουν μία είδηση. Εκτός από τους μεμονωμένους χρήστες, υπάρχουν οργανωμένοι ελεγκτικοί μηχανισμοί που διασταυρώνουν δεδομένα και πληροφορίες και ανακοινώνουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους. Το φαινόμενο, άλλωστε, δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά παγκόσμιο. Ενδεικτικά υπενθυμίζουμε ότι πέρσι κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο φωτογραφία που έδειχνε τον Μακρόν να τρέχει, με την επισήμανση ότι «προσπαθεί να ξεφύγει από τους θυμωμένους αγρότες» στη γεωργική έκθεση του 2024. Η φωτογραφία, όμως, ήταν του 2023 και είχε λεζάντα «Ο πρόεδρος Μακρόν τρέχει να χαιρετήσει τον κόσμο, καθώς επισκέπτεται τη Διεθνή Εκθεση Γεωργίας στο Παρίσι, στις 25 Φεβρουαρίου 2023».
Ασφαλώς υπάρχουν και πολύ πιο σοβαρές περιπτώσεις, με ψευδείς ειδήσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών, όπως τα fake news που κυκλοφορούσαν για τα εμβόλια την εποχή της πανδημίας. Κάποια κυκλοφορούν ακόμα, με το ECDC, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων να προχωρά στη δημιουργία Γραφείου Εντοπισμού και Αντιμετώπισης Fake News για θέματα Δημόσιας Υγείας. Στη μάχη ρίχνεται και ο ελληνικός ΕΟΔΥ και το πρώτο δελτίο αναμένεται τον Δεκέμβριο, ενώ παράλληλα θα τρέξουν και προγράμματα ψηφιακής εκπαίδευσης του πληθυσμού, αρχίζοντας από τις μικρές ηλικίες. Ο πόλεμος δεν έχει ακόμα χαθεί.