Αθήνα Καιρός
ΕΚΤΑΚΤΟ: Φωτιά στην Πάρνηθα – Δείτε βίντεο από την επιχείρηση κατάσβεσης

Κόκκινη γραμμή των Ιρανών ο εμπλουτισμός

4 λεπτά
Κόκκινη γραμμή των Ιρανών ο εμπλουτισμός

 Απορρίπτοντας τις ισραηλινές πιέσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε ότι θέλει να διευθετήσει το πρόβλημα του Ιράν χωρίς πόλεμο κι, αν χρειαστεί, θα επιβάλει νέες κυρώσεις.

Αυτό σίγουρα διευκόλυνε τους Ιρανούς να θέσουν τις κόκκινες γραμμές τους, διά στόματος του έμπειρου υπουργού Εξωτερικών, Αμπάς Αραγκτσί.

«Αν οι Αμερικανοί θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα αποκτήσουμε πυρηνικά όπλα, μία συμφωνία είναι εφικτή και είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε σοβαρά μία λύση που θα το εγγυάται στο διηνεκές», έγραψε την Κυριακή στο Χ ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας. Στην ίδια ανάρτηση ξεκαθάρισε, όμως, ότι το θέμα του εμπλουτισμού ουρανίου είναι εκτός συζητήσεως: «Ο εμπλουτισμός ουρανίου θα συνεχιστεί στο Ιράν είτε με συμφωνία είτε όχι». Προφανώς οι Ιρανοί διδάχθηκαν από το μάθημα του Καντάφι, που τα έδωσε όλα στους Δυτικούς αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, για να έχει το γνωστό, τραγικό τέλος.

Την ίδια μέρα ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Στίβεν Ουίτκοφ, αντέστρεψε το δίλημμα υπογραμμίζοντας ότι η κόκκινη γραμμή από πλευράς ΗΠΑ είναι ακριβώς να σταματήσει το Ιράν τον εμπλουτισμό ουρανίου. Ο Αραγκτσί όχι μόνο δεν πτοήθηκε, αλλά επέμεινε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να εγκαταλείψει αυτή την πρακτική, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει διακοπή των διαπραγματεύσεων.

Αυτή τη στιγμή το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό 60%. Δηλαδή, πολύ πιο πάνω από το όριο 3,67%, που έθεσε η διεθνής συμφωνία του 2015 με τον Ομπάμα και τους Ευρωπαίους (από την οποία ο Τραμπ αποχώρησε το 2018), αλλά και σημαντικά πιο κάτω από το 90%, που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Την Τετάρτη ο επικεφαλής της ιρανικής επιτροπής πυρηνικής ενέργειας επανέλαβε πως το πρόγραμμα της χώρας του είναι αμιγώς ειρηνικό, τελεί υπό την εποπτεία του ΟΗΕ και η Τεχεράνη δεν θα το απεμπολήσει σε καμία περίπτωση. Ταυτόχρονα ο Αραγκτσί ξεκίνησε χωριστές επαφές με τους Ευρωπαίους (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) προτρέποντάς τους να μην προσχωρήσουν σε έναν νέο κύκλο αμερικανικών κυρώσεων.

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]