Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ εκεχειρία δύο εβδομάδων που επιτεύχθηκε μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν μπορεί να μη σηματοδοτεί αναγκαστικά το τέλος του πολέμου στη Μέση Ανατολή, καθώς, εξάλλου, συνεχίστηκαν και οι επιθέσεις στον Λίβανο, ωστόσο προσέφερε μια σημαντική ανάσα στους λαούς που δοκιμάζονται σκληρά. Και, παράλληλα, έδωσε τη δυνατότητα και στους χριστιανούς να εορτάσουν το Ορθόδοξο Πάσχα. Μόλις τη Μεγάλη Πέμπτη άνοιξαν για τους πιστούς των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών οι Αγιοι Τόποι, που βρίσκονται στην παλιά πόλη, συνοικία του ανατολικού τομέα της Ιερουσαλήμ, και περιλαμβάνουν το Τείχος των Δακρύων για τους Εβραίους, τη Βασιλική του Παναγίου Τάφου για τους χριστιανούς και την Πλατεία των Τζαμιών για τους μουσουλμάνους.
ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΟΠΟΙ είχαν κλείσει την πρώτη ημέρα του πολέμου, στις 28 Φεβρουαρίου, εμποδίζοντας την άμεση προσέλευση και επηρεάζοντας την τέλεση των θρησκευτικών εκδηλώσεων και διαμορφώνοντας ένα πρωτόγνωρο σκηνικό για τις άγιες ημέρες. Το πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας για τον Ναό της Αναστάσεως ήταν ιδιαίτερα αυστηρό, καθώς, παρά τις προσπάθειες πιστών να εισέλθουν, η ισραηλινή Αστυνομία δεν επέτρεπε την πρόσβαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, την περασμένη Κυριακή που εορτάστηκε το Πάσχα των Καθολικών, υποχρεώθηκε να τελέσει την πασχαλινή Λειτουργία στην εκκλησία του Παναγίου Τάφου παρουσία ολίγων μόνο πιστών, ενώ την Κυριακή των Βαΐων είχε εμποδιστεί να εισέλθει στον ναό.
ΟΠΩΣ ΕΥΣΤΟΧΑ διαπιστώνει στο πασχαλινό μήνυμά του ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ένας πραγματικά φωτισμένος ιεράρχης, η ανθρωπότητα δοκιμάζεται «από ιδιοτέλειες, σκοπιμότητες, πρόσκαιρα οφέλη και εφήμερες προσδοκίες. Αμαυρώνονται η πίστη και η ανθρωπιά και αποδυναμώνονται οι πνευματικές, πολιτιστικές και πανανθρώπινες αξίες, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να οδηγούνται σε μια απέλπιδα κατάσταση για την ίδια τη ζωή και το μέλλον τους». Το ενθαρρυντικό, όμως, είναι ότι, όπως σημειώνει, «η Εκκλησία του Χριστού δεν παύει να κηρύττει και να διδάσκει ότι ο Αναστημένος Χριστός αποτελεί την ελπίδα και για την επικράτηση και την επίτευξη της ειρήνης στον κόσμο».