Αθήνα Καιρός

H νέα ελίτ της Ρωσίας

4 λεπτά

Yστερα από κάθε επανεκλογή, ο Πούτιν συνηθίζει να αλλάζει κάποια πιόνια στη σκακιέρα. Το ίδιο θα κάνει και τώρα, φέρνοντας στο προσκήνιο μια γενιά ακόμη πιο αφοσιωμένων στελεχών.

Π.χ. το καινούργιο αίμα στην κάστα των ολιγαρχών θα είναι ο 29χρονος Μίντιμερ Μινγκάζοφ, στον οποίο θα παραχωρηθούν τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία της γαλλικής Danone. Για την πρωθυπουργία, εξάλλου, ψιθυρίζεται το όνομα του 46χρονου Ντμίτρι Νικολάγεβιτς Πατρούσεφ.

Ενός τραπεζίτη και υπουργού Γεωργίας της Ρωσίας από το 2018, που είναι γιος του στενού συμμάχου και φίλου του Πούτιν, Νικολάι Πατρούσεφ. Κάποιοι μάλιστα βλέπουν στο πρόσωπο του Πατρούσεφ Τζούνιορ τον διάδοχο του ίδιου του Πούτιν το 2036 ή και το 2030. Σύμφωνα με ανταποκριτές δυτικών ΜΜΕ στη Μόσχα, στον στενό «κύκλο της Αγ. Πετρούπολης» δεν αναμένονται σύντομα αλλαγές.

Οι παλιοί φίλοι του πρώην πράκτορα της KGB έχουν συνδέσει άρρηκτα την τύχη τους μαζί του – κι εκείνος με τη δική τους. Οσο παραμένει στο Κρεμλίνο θα είναι ασφαλείς.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Πούτιν δεν έχει στο μυαλό του την ανανέωση του συστήματος εξουσίας. Στις περιοδείες του δεν έκρυψε ότι σκοπεύει να βάλει στο παιχνίδι την «πραγματική ελίτ της Ρωσίας», όπως την αποκάλεσε. Δηλαδή τους βετεράνους του πολέμου στην Ουκρανία, που έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα και δεν γέμισαν απλώς τις τσέπες τους από την κατάρρευση της χώρας, όπως οι καιροσκόποι γραφειοκράτες του ΚΚΣΕ το ’90.

Βάσει του σχεδίου, οι βετεράνοι της Ουκρανίας θα αναλάβουν θέσεις-κλειδιά στη δημόσια Παιδεία, στις κρατικές εταιρίες, στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Η κοινωνική τους αναβάθμιση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Η εποχή των ηρώων», που θέλει να συνδυάσει τον πατριωτισμό με την αξιοκρατία και να ταυτίσει συνειρμικά την «ουκρανική επιχείρηση» με τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο κατά των ναζί. (Αν και ιστορικά Πατριωτικός Πόλεμος στη Ρωσία ονομάστηκε η απόκρουση του Ναπολέοντα το 1812. Ο επίγονός του στα Ηλύσια έχει ξαναρχίσει να παίζει με τη φωτιά…).

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]