Κίσινγκερ για Πούτιν-Κίνα-Ευρώπη

28/03/17 • 10:46 | UPD 28/03/17 • 10:46

Δεν μας αρέσει η συνωμοσιολογία, αλλά δεν μπορούμε να προσπεράσουμε την είδηση. Το τριήμερο 24-26 Μαρτίου φιλοξενήθηκε στο Ριτς-Κάρλτον της Ουάσιγκτον η ετήσια σύνοδος της διαβόητης «Τριμερούς Επιτροπής», που ίδρυσε το 1973 ο άρτι αποδημήσας εις Κύριον, Ντέιβιντ Ροκφέλερ, με στόχο να συσπειρώσει τους ισχυρούς του χρήματος γύρω από το σχέδιο της παγκοσμιοποίησης.


Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Παρών όπως τότε έτσι και τώρα ο 94χρονος πλέον Χένρι Κίσινγκερ. Η «αλεπού» της αμερικανικής διπλωματίας, που έχουμε κάθε λόγο να μισούμε για την τραγωδία της Κύπρου, αλλά δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να αγνοούμε. Ο γερμανοεβραϊκής καταγωγής διπλωμάτης εξακολουθεί να βλέπει τον κόσμο σαν μια τεράστια σκακιέρα, με τον ίδιο στο ρόλο του επιδέξιου γκραντ μετρ-χειριστή των πιονιών.

Ατυπος σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ (όπως όλων σχεδόν των Αμερικανών προέδρων…), ο Κίσινγκερ ξεδίπλωσε και φέτος τη βεντάλια των απόψεών του:

* Ο Πούτιν δεν είναι Χίτλερ (σ.σ. το πρωτοείπε στην κρίση της Ουκρανίας το 2014). Δεν έχει επεκτατικές βλέψεις, απλώς θέλει να αποκαταστήσει το κύρος της χώρας του. Η Ρωσία δεν μπορεί να μας νικήσει σε στρατιωτικό επίπεδο, ούτε συγκρίνεται οικονομικά με τις ευρωπαϊκές χώρες του G7. Ακόμη κι αν η Δύση μπορούσε να τη διαμελίσει, πρέπει να το αποφύγει για να μην προκληθεί παγκόσμια αστάθεια. Μόνη λύση ο διάλογος. Η Ουκρανία πρέπει να μείνει ανεξάρτητη, αλλά χωρίς να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

* Είμαι αντίθετος σε στρατιωτικό πλήγμα κατά της Βόρειας Κορέας. Η λύση είναι απευθείας διάλογος με το Πεκίνο για το σύνολο των προβλημάτων ασφαλείας στην περιοχή. Πραγματικός στρατηγικός μας αντίπαλος είναι η Κίνα.

* Η Ευρώπη δεν πρέπει να στέκεται στις δηλώσεις του Τραμπ, αλλά στην ουσία των διατλαντικών σχέσεων. Η καθολική αποτυχία ενός Αμερικανού προέδρου δεν την ωφελεί σε τίποτα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου