Αθήνα Καιρός

Λιβύη, ώρα μηδέν

3 λεπτά
Λιβύη, ώρα μηδέν

Mέσα στο απέραντο… φρενοκομείο της Λιβύης ακούστηκε μια φωνή λογικής από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ: «Κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλημα να αναβάλουμε και να επανασχεδιάσουμε τις εκλογές στη Λιβύη. Το ουσιώδες δεν είναι να τηρηθούν τα τυπικά χρονοδιαγράμματα (σ.σ.: προεδρικές κάλπες στις 24 Δεκεμβρίου) αλλά να διασφαλίσουμε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα συμμετέχουν και θα σεβαστούν το αποτέλεσμα».

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Τίποτα από αυτά δεν είναι εγγυημένο, με αποτέλεσμα όλοι να προετοιμάζονται για το χειρότερο. Π.χ. η Αφρικανική Ενωση ζήτησε ουσιαστικά αναβολή των εκλογών στη Λιβύη διά του προέδρου της αρμόδιας επιτροπής, Κονγκολέζου υπουργού Εξωτερικών, Ζαν-Κλοντ Γκακοσό: «Πρέπει επειγόντως να συγκληθεί έκτακτη διεθνής διάσκεψη για τη Λιβύη. Δεν βλέπουμε πώς μπορούν να γίνουν εκλογές χωρίς να έχει προηγηθεί προεκλογική εκστρατεία».

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι Δυτικοί τα κάνουν μαντάρα. Ούτε το Κονγκό ούτε η Ρωσία έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν αποφασιστικά τις εξελίξεις στη Λιβύη, όπου -κακά τα ψέματα- τον πρώτο λόγο τον έχουν οι Τούρκοι με αμερικανική ανοχή.

Στο μεταξύ, οι Λίβυοι της Τριπολιτάνας και της Βεγγάζης κάνουν το σταυρό τους (θα τον έκαναν, δηλαδή, αν ήταν χριστιανοί…) εν όψει της μέρας-ορόσημο.

«Οι βασικοί υποψήφιοι είναι διχαστικοί. Αν υπήρχε κάποιος με ευρύτερη αποδοχή, άξιος και ικανός να ενώσει τον λιβυκό λαό, θα ήμουν πιο αισιόδοξος. Αλλά δεν είμαι, γιατί τέτοιος υποψήφιος δεν υπάρχει», δήλωσε στην ιστοσελίδα «The New Arab» ο 25χρονος Χαλέντ αλ Τουρκί από την Τρίπολη.

Ο ίδιος και ο φίλος του Αντάμ μπι Φαγέντ τονίζουν ότι κατά σειρά προτεραιότητας τα προβλήματα της χώρας είναι η καθημερινή ασφάλεια, οι διακοπές στο ηλεκτρικό, η έλλειψη ρευστού (σ.σ.: οι πολίτες κάνουν ουρές στις τράπεζες για να βγάλουν λεφτά για βενζίνη) και οι κατεστραμμένες υποδομές της χώρας. Οι ξένοι επισπεύδοντες αυτών των εκλογών προφανώς δεν νοιάζονται τόσο γι’ αυτά όσο για τη μοιρασιά του λιβυκού πετρελαίου. Καθόλου πρωτότυπο.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]