Συνεργείν εαυτοίς τα συμφέροντα

12/02/17 • 12:56 | UPD 12/02/17 • 12:56

Η τρομακτική αλλαγή που επιφέρει στην καθημερινότητά μας η διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει τις ρίζες της ΚΑΙ στην αστοχία -να το πω κομψά!- των ΜΜΕ! Αναφέρομαι σε όσα ΜΜΕ η Ελένη Βλάχου περιέγραψε ως στηρίγματα μιας «πεφωτισμένης Δεξιάς». Για τα κομματικά ούτε λόγος να γίνεται. Οι παρωπίδες τους είναι δεδομένες.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

  • Save

Τα «πεφωτισμένα» ΜΜΕ χαιρέτισαν τη νομιμοποίηση του Κομουνιστικού Κόμματος από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Αποκάλυψαν τη διαφθορά το ’89. Βοήθησαν στην αποκατάσταση του ρήγματος του Εμφυλίου. Στήριξαν τον -απαραίτητο- εκσυγχρονισμό Σημίτη. Υποστήριξαν και τον φευγάτο Γιώργο Παπανδρέου. Αλλά ανίδεα και αγνώτα για την επερχόμενη ματαίωση της επιστροφής στην κανονικότητα, στράφηκαν εναντίον της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Την πολέμησαν ανελέητα χαϊδεύοντας το αίσθημα οικονομικής δυσπραγίας των πολιτών, οδηγώντας τους στην αγκάλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν κατενόησαν ότι το μόρφωμα ΣΥΡΙΖΑ συγκροτούσε νεοφανές ιδεολογικό σύστημα το οποίο μετερχόταν τα πάντα για την κατάληψη της εξουσίας. Δεν προέβλεψαν ότι η αρνητική κριτική που ασκούσαν μονομερώς προς τα αστικά κόμματα θα έτρεφε το κομματικό εξώπλασμα ΣΥΡΙΖΑ, που στο όνομα της αναδιανομής του πλούτου, τώρα συντρίβει κάθε παραγωγική δύναμη, «καίγοντας» τα πάντα: Δεν λειτουργεί το κράτος. Δεν αξιολογείται κανείς. Ο φόβος της αβεβαιότητας ακυρώνει προκαταβολικά κάθε σκέψη για ανάπτυξη και πρόοδο.

Εμπλουτίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν από την κατάληψη της εξουσίας, από ΠΑΣΟΚικά απολιθώματα τα οποία πορεύτηκαν με το ρουσφέτι, τους πρασινοφρουρούς και τη συναλλαγή, ώστε η ώσμωση δημιούργησε το τέρας της αδιαφάνειας, του αμοραλισμού και της αναισθησίας που εγκαταστάθηκε στου Μαξίμου.

Δεν αναφέρομαι στους ΑΝ.ΕΛ. γιατί δεν επηρεάζουν ουσιαστικά τη διακυβέρνηση. Είναι κισσοί της αριστερής εξουσίας που καμώνονται ότι παίζουν ρόλο εξισορροπητικό, χύνοντας δάκρυα συντριβής ενώπιον της Εκκλησίας. Υπηρέτησαν την αντιμνημονιακή ρητορική, συμπλέοντας με τον ΣΥΡΙΖΑ, χάριν της κατοχής του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Θλίψη και μόνον προκαλούν.

Τα ΜΜΕ ανέστησαν, έθρεψαν, γιγάντωσαν και παρουσίασαν το πολιτικό συνονθύλευμα ΣΥΡΙΖΑ στους μπαϊλντισμένους πολίτες ως απάντηση στη συντήρηση και ως προοδευτική αλλαγή πορείας. Το υπηρέτησαν δημοσιογράφοι νομίζοντας, στην καλύτερη περίπτωση, ότι θα δημιουργούσε τη νέα Ελλάδα. Στη χειρότερη ως κομματική εμμονή και προσωπική ανάδειξη στο νέο τοπίο. Το επέβαλαν εκδότες, διαχειριζόμενοι τα ΜΜΕ ως συμπληρωματικά των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, τρεφόμενοι από το Δημόσιο και άλλοι ακολουθώντας το συρμό! Η υπεράσπιση της πατρίδας και του εθνικού συμφέροντος δεν μέτρησε.

Η ευθύνη των ΜΜΕ είναι ότι δεν τόλμησαν να αποδώσουν τις ευθύνες σε όσους έπρεπε ούτε όμως και να αναλάβουν τις δικές τους. Αλλά… συνεργείν εαυτοίς τα συμφέροντα, επηρεάζουσιν αλλήλοις. Ο λόγος τους «στρατοπεδοποιήθηκε». Θυμίζω το κόκκινο με το οποίο βάφτηκαν, πριν από δυο χρόνια, εκατονταετείς τίτλοι εφημερίδων, αναγγέλλοντας την κατάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ετσι, με την εγγύηση των ΜΜΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε την εξουσία και κάθισαν στους θώκους της άνθρωποι που στην πλειοψηφία τους δεν έχουν την ικανότητα διεκπεραίωσης ούτε μιας συνήθους διαδικασίας. Καλλιεπείς θεωρητικά, ημιμαθείς και ανεπάγγελτοι ουσιαστικά και εν τω συνόλω άχρηστοι.

Σήμερα, το τοπίο καταστροφής των ΜΜΕ αποτυπώνει, εν πολλοίς, και όσα κακόβουλα έπραξαν οι εργοδότες τους και όσα άκριτα προέβαλλαν οι εργάτες τους. Ομως, είναι ανάγκη άμεση η πληγή να επουλωθεί. Τα ΜΜΕ είναι το μέγα στήριγμα της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Ωρα τα κόμματα του ευρωπαϊκού δημοκρατικού τόξου να στηρίξουν τον Τύπο και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, με κάθε τρόπο, στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι πολίτες να απαιτήσουν την αποκρατικοποιημένη έκφραση όλων των ΜΜΕ.

Με όλα τα λάθη που Τύπος και ραδιόφωνο και τηλεόραση έχουν κάνει, αποτελούν το μόνο ανάχωμα στην αυθαιρεσία, στην αυταρχικότητα, στη δικτατορική αντίληψη που διολισθαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, οδηγώντας την Ελλάδα στην ολική καταστροφή.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής