Χουλιαράκης εκθέτει Τσίπρα

11/02/17 • 10:00 | UPD 11/02/17 • 10:00

«Αν ο χρόνος περάσει χωρίς συμφωνία με τους πιστωτές, η αβεβαιότητα θα επανέλθει, το πρόγραμμα θα είναι στην ουσία νεκρό και θα αρχίσει συζήτηση περί τετάρτου Μνημονίου. Αν δοθεί λύσει σε πέντε μήνες, δεν θα υπάρχει καμία λογική σε αυτό. Θα βρεθούμε σε σοβαρούς μπελάδες. Καλύτερα τώρα έστω και μια χειρότερη λύση παρά μια καλύτερη σε πέντε μήνες».

  • Save
Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΑΝ Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ δήλωση είχε γίνει από οποιονδήποτε πολιτικό της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον κατηγορούσε για υπονομευτική στάση στην εθνική διαπραγμάτευση. Αν τα είχε πει ο Ντάισελμπλουμ, ο Σόιμπλε, η Λαγκάρντ ή οποιοσδήποτε άλλος εκπρόσωπος των δανειστών, το Μαξίμου θα είχε βγάλει non paper για να καταγγείλει τους ακραίους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης και του ΔΝΤ, που φαλκιδεύουν οποιαδήποτε προοπτική συμφωνίας. Αν τα είχε γράψει οποιοσδήποτε δημοσιογράφους ελληνικού ή ξένου μέσου ενημέρωσης, η κυβέρνηση θα έλεγε ότι δέχεται ανηλεή επίθεση από κατευθυνόμενα δημοσιεύματα πίσω από τα οποία υποκρύπτονται τα συμφέροντα της διαπλοκής.

ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ φαίνεται απίστευτο, η σοκαριστική δήλωση ανήκει στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της συγκυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. Τον Γιώργο Χουλιαράκη τον τιμά η ειλικρινής στάση του. Αλλά για να υπάρχει μεταξύ… κατεργαραίων ειλικρίνεια, έπρεπε να τα είχε πει εδώ και αρκετούς μήνες. Τώρα, ίσως, να είναι αργά. Από την άλλη, όμως, ο Χουλιαράκης αποκαλύπτοντας τη δραματική πραγματικότητα εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Αλέξη Τσίπρα.

ΥΠΑΡΧΕΙ σημαντική πιθανότητα ο Γιώργος Χουλιαράκης να υπήρξε εξαιρετικά «ευγενής» και προσεκτικός σε όσα δήλωσε. Η παρέμβασή του χτυπάει καμπανάκι. Προφανώς, αν δεν δεσμευόταν από το κυβερνητικό του αξίωμα, να το έλεγε ακόμα πιο απλά, πιο λαϊκά: «Επρεπε να είχαμε ήδη τελειώσει την αξιολόγηση. Να ψηφίσουμε τα επώδυνα μέτρα, γιατί αλλιώς η χώρα θα μπει σε τροχιά Grexit».

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ υπουργός Οικονομικών μέσα από την τοποθέτησή του αποκαλύπτει και τη σοβαρή διάσταση απόψεων που υπάρχει στην κυβέρνηση. Η μια τάση θέλει συμφωνία εδώ και τώρα, για να παραμείνουν όσο αντέξουν στις καρέκλες. Η δεύτερη τάση άμεση προσφυγή στις κάλπες, για να σωθεί οτιδήποτε αν σώζεται. Η τρίτη -πιο αστεία ως θεωρία αλλά και πιο επικίνδυνη για τη χώρα- τάση προτείνει… καθυστερήσεις ακόμα και έως το φθινόπωρο, μπας και «σώσει» την Ελλάδα ο Σουλτς και στη συνέχεια ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΥΤΗ η διάσταση απόψεων ευθύνεται και για την τρομακτική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο Αλέξης Τσίπρας αυτοεγκλωβίστηκε όπως το 2015 και τώρα ψάχνει να βρει τρόπο για να κάνει μια ακόμα πολιτική κυβίστηση. Ο Χουλιαράκης άθελα ή ηθελημένα αποκάλυψε το βέρτιγκο στο οποίο βρίσκεται το Μαξίμου. Το πρόβλημα είναι ότι πλέον ο λογαριασμός για τους πολίτες έχει φτάσει και πάλι στα ύψη, ενώ η πραγματική οικονομία βυθίζεται σε υφεσιακή άβυσσο.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου