Ασος των ελιγμών στο πιλοτήριο της Βουλγαρίας

29/12/16 • 10:12 | UPD 29/12/16 • 10:12

Με μια πονηρή «δήλωση νομιμοφροσύνης» στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. έκανε χθες το επικοινωνιακό του ντεμπούτο ο νέος πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, για να ανασκευάσει τη ρωσόφιλη εικόνα του στη Δύση.

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

«Θέλω η Βουλγαρία να είναι ένα πιστό και προβλέψιμο μέλος της Συμμαχίας», τόνισε ο πρώην πιλότος Mig-29 της κομμουνιστικής Βουλγαρικής Αεροπορίας, στην ανταποκρίτρια των «Financial Times», Κέριν Χόουπ. «Τα πρώτα μου ταξίδια μόλις ορκιστώ στις 22 Ιανουαρίου θα είναι στις Βρυξέλλες και στο Βουκουρέστι, όχι στη Μόσχα…», καθησύχασε με το γνωστό του ανθυπομειδίαμα ο Ράντεφ, το χρίσμα του οποίου οι Βούλγαροι Σοσιαλιστές λέγεται ότι πήραν κατευθείαν από το Κρεμλίνο!

Ο πανέξυπνος αεροπόρος διαβεβαίωσε πως «η Βουλγαρία θα παραμείνει φιλοευρωπαϊκή, αν και δεν είναι ευτυχής με την Ευρώπη δύο ταχυτήτων», που την αφήνει εκτός Σένγκεν. Κοντολογίς, «υπάρχουν και στην Ανατολή πορτοκαλιές».

Επιδέξιοι ελιγμοί για έναν άνθρωπο, ο οποίος διέπρεψε τη δεκαετία του ’90 στην Αμερικανική Ακαδημία Πολέμου και εξελίχθηκε σε έναν από τους ικανότερους επιτελικούς του ΝΑΤΟ!

Στην πρόσφατη καμπάνια του ο νέος πρόεδρος της Βουλγαρίας (η εκλογή του από το λαό έριξε τη φιλοαμερικανική κυβέρνηση Μπορίσοφ) διαφώνησε με τις κυρώσεις στη Ρωσία, επειδή πλήττουν τους Βουλγάρους παραγωγούς και ζήτησε να αποκατασταθούν οι σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία.

Με την εμπειρία του από τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα του Ψυχρού Πολέμου, ο Ράντεφ δεν έμαθε μόνο να σέβεται τα φιλορωσικά αισθήματα του λαού του, αλλά και ότι το 20% της βουλγαρικής οικονομίας εξαρτάται από τη Ρωσία (στην ενέργεια σχεδόν 100%). Αυτό δεν τον εμπόδισε να ψέξει την προηγούμενη κυβέρνηση που καθυστέρησε να αγοράσει δυτικά μαχητικά για να ανανεώσει το γερασμένο στόλο των Mig και να αναβαθμίσει τη βουλγαρική παρουσία στις ΝΑΤΟϊκές περιπολίες της Μαύρης Θάλασσας! Ωρες ώρες σε ζαλίζει με τις στροφές του.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου