Η «μετα-αλήθεια» του ΣΥΡΙΖΑ για πρόθυμους και προδότες

29/12/16 • 10:07 | UPD 29/12/16 • 10:07

O ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνει δύο χρόνια παραμονής στην εξουσία κι όμως η διχαστική στρατηγική του στο πολιτικό σκηνικό μοιάζει σχεδόν απαράλλαχτη. Οχι, το ζήτημα δεν είναι το σκίσιμο των Μνημονίων. Ισως να μην ήταν και ποτέ. Το σκίσιμο των Μνημονίων αποτελούσε τη βιτρίνα.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΣΤΗΝ πραγματικότητα, από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση προσπάθησε να περάσει ένα και μοναδικό μήνυμα στην κοινωνία: πως οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις επέβαλαν επώδυνα μέτρα είτε επειδή είχαν μαζοχιστικές τάσεις είτε επειδή εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των εταίρων. Με πιο απλά λόγια ήταν προδότες. Πόσες φορές ακούστηκε αυτή η ντροπιαστική λέξη από το 2010 έως σήμερα. Και συνοδευόταν και από άλλους σκληρούς χαρακτηρισμούς: δωσίλογοι, γερμανοτσολιάδες, Τσολάκογλου, υπάλληλοι του Σόιμπλε και της τρόικας.

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ήρθαν τούμπα στο πολιτικό σκηνικό και μετά ήρθε η κωλοτούμπα. Ακόμα και τώρα που η ταπείνωση της κυβέρνησης έχει ξεπεράσει κάθε όριο, ο ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη και τα παπαγαλάκια του χρησιμοποιούν ακριβώς την ίδια επιχειρηματολογία: «η συμμαχία των προθύμων επιθυμεί να επανακάμψει στην εξουσία και να φτιάξει εκ νέου μια προδοτική κυβέρνηση». Το δίλημμα είναι απλό «με εμάς ή με τους άλλους;» και όποιος αντιρρησίας καταχωρίζεται στην τρόικα εσωτερικού. Μπορεί κανείς να σκεφτεί τι θα έλεγαν ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοί του αν το e-mail Τσακαλώτου το είχε υπογράψει υπουργός Οικονομικών κυβέρνησης της Ν.Δ.;

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται κυρίως στη διασπορά ψευδών ειδήσεων, είτε θετικών για την κυβέρνηση είτε αρνητικών για τους αντιπάλους. Αρκεί να ακούσει κανείς τη δήλωση του απίστευτου Φλαμπουράρη που χθες δήλωνε πως έδωσαν τη 13η σύνταξη όπως υπόσχονταν στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Οσο γραφικός κι αν ακούγεται ο υπουργός, δεν κάνει τίποτα λιγότερο από το να ακολουθεί τη στρατηγική των ψευδοαφηγημάτων. Ουσιαστικά αυτή η στρατηγική περιγράφεται και από τη «μετα-αλήθεια», τη λέξη της χρονιάς σύμφωνα με το λεξικό της Οξφόρδης. Σύμφωνα με τον ορισμό, είναι η πολιτική ρητορική που αγνοεί την αλήθεια και βασίζεται σε μια προσωπική και ενίοτε πλαστή εκδοχή της πραγματικότητας.

ΜΕ ΑΥΤΟ τον τρόπο υπερίσχυσαν ο Τραμπ, το Brexit και την ίδια στρατηγική ακολουθούν οι Λεπέν, Γκρίλο και οι υπόλοιποι λαϊκιστές σε όλο τον πλανήτη. Ετσι ανέβηκε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, το ίδιο κάνει για να μην καταρρεύσει. Και έχει το θράσος να μιλάει για πρόθυμους, όταν έχει γίνει ο καλύτερος σύμμαχος του Σόιμπλε στο σχέδιο για έξοδο της χώρας από το ευρώ…

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου