Ευκλείδειον ήθος…

29/12/16 • 10:03 | UPD 29/12/16 • 10:03

Διαβάζω την επιστολή Τσακαλώτου προς τους δανειστές και πιστεύω ότι ανάλογη δήλωση μετάνοιας δεν έγινε ποτέ από κομμουνιστές που έζησαν μαρτυρικά στην εξορία της χούντας.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Ο Τσακαλώτος μπορεί να την έγραψε κατ’ εντολήν Τσίπρα, όμως εγώ αυτόν βλέπω να υπογράφει την καταδίκη των συνταξιούχων. Να υπογράφει τη δήλωση μετάνοιας για την παροχή του βοηθήματος, παραμερίζοντας την πρωθυπουργική μαγκιά, που έγινε για εσωτερική κατανάλωση: «Εμένα δεν θα μου υποδείξει κανείς πώς θα μοιράσω το πλεόνασμα».

Τον Τσακαλώτο βλέπω να υπογράφει τους όρκους υπακοής στο τρίτο Μνημόνιο. Να δηλώνει την πίστη του στην απαρέγκλιτη τήρηση των όρων του. Να διαβεβαιώνει ότι το βοήθημα ήταν εφάπαξ! Οποία αθλιότης, όταν ο ίδιος με επιστολή του στο «ΒΗΜΑ» γράφει για… δέκατη τρίτη σύνταξη!

«Δηλωσίας» γίνεται ο Τσακαλώτος, όντας ο επικεφαλής των 53+, οι οποίοι και συγκροτοὐν την ακραία αντιμνημονιακή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Εχοντας σε ξένη τράπεζα τον παχυλό λογαριασμό του, πουλάει στους Ελληνες ιθαγενείς χριστουγεννιάτικες κάρτες με τον Σκρουτζ-Σόιμπλε και με δήθεν στοχασμούς που απάδουν της υπουργικής του ιδιότητας. Δεν έχει καταλάβει ακόμη ότι δεν εκπροσωπεί τον Ευκλείδη και το σόι του, αλλά -φευ! της ηλιθιότητας ενίων ψηφοφόρων- το ελληνικό κράτος.

Δηλώνει -όπως και το μαντιλάκι Κατρούγκαλου- «κομμουνιστής ως και αριστεριστής». Ομως, η δημοσιοποίηση της επιστολής του τον γελοιοποιεί: Ενας φωτοχοδιάβολος είναι που ζητάει συγγνώμη -δυο και τρεις φορές-υποσχόμενος ότι δεν θα το ξανακάνει κι εν πάση περιπτώσει, αν πέσει έξω, μη προς κακοφανισμόν των δανειστών: Θα πετσοκόψει τις συντάξεις των προβάτων για να έρθει στα ίσα του ο Προϋπολογισμός.

Ο κατήγορος του καπιταλισμού, του νεοφιλελευθερισμού, των πολυεθνικών, του κέρδους γράφει, με την ουρά κάτω από τα σκέλια, δίνοντας όρκους ότι θα εφαρμόσει μέχρι οξείας και άνω τελείας το Μνημόνιο το οποίο όμως έχει καταγγείλει, μετά βδελυγμίας, ως επικεφαλής των 53+.

Η αποκήρυξη του Μνημονίου από τον Τσακαλώτο και η κήρυξη υποταγής στο Μνημόνιο από τον… Τσακαλώτο είναι η εικόνα της άκρας διγλωσσίας ΣΥΡΙΖΑ. Εξω γλείφει τους δανειστές. Μέσα υβρίζει όσους αποκαλύπτουν την απάτη του στην κομματική πελατεία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αλλά ο σκοπός αγιάζει τα μέσα του Τσακαλώτου. Και ο σκοπός είναι ένας: Η παραμονή στην εξουσία.

Δεν υπάρχει τίποτε το οποίο να μη μετέλθει ο Τσακαλώτος προκειμένου να εκταμιεύσει από τους δανειστές ανοχή, η οποία να μετριέται με λίγο ακόμη χρόνο παραμονής στην εξουσία.

Ιδού ήθος πολιτικού ανδρός, και δη ακαδημαϊκού δασκάλου. Ο κομμουνισμός τον μάρανε…