«Πόθεν έσχες» πολιτών vs πολιτικών

29/12/16 • 10:00 | UPD 29/12/16 • 10:00

Ημέρα των «πόθεν έσχες» η χθεσινή. Ας ανοίξουμε λοιπόν τις φορολογικές δηλώσεις των Ελλήνων. Οχι των πολιτικών, αλλά των πολιτών. Οι πρώτοι, ακόμα και αν δεν πλούτισαν στα χρόνια της κρίσης, σίγουρα δεν φτώχυναν, ενώ οι δεύτεροι, αν εξαιρέσουμε το περίφημο 1% των πλουσίων, έμειναν πανί με πανί.

  • Save
Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Το 2015 λοιπόν, όταν τα «πόθεν έσχες» των εκπροσώπων του Εθνους αβγάτιζαν από τις βουλευτικές αποζημιώσεις και οι καταθέσεις τους δεν κινδύνευαν στις τράπεζες του εξωτερικού, τα ελληνικά νοικοκυριά έχασαν συνολικά 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 4,5% σε σχέση με το 2014, συμπαρασύροντας μαζί και την καταναλωτική δαπάνη η οποία έπεσε κατά 1,8%, από τα 125,1 δισ. στα 122,8 δισ. ευρώ. Οπως προκύπτει επιπλέον από την έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών για το 2015, ένας στους τρεις Ελληνες βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό. Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά μάλιστα αυξήθηκε στο 26,6%, υψηλότερος ακόμα και από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού κατά 5,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Οσο για την αποταμιευτική δυνατότητα των φορολογουμένων είναι σε θερμοκρασίες αντίστοιχες του χιονιά: Επεσε στο -7% το 2015 έναντι -4% το 2014. Αν όλα αυτά μας φαίνονται απλές στατιστικές, τότε δεν έχουμε παρά να κοιτάξουμε στα πορτοφόλια μας, να ρωτήσουμε συγγενείς και φίλους και να σκεφτούμε πώς ήταν οι ζωές μας πριν από μερικά χρόνια και πώς είναι σήμερα. Ποια ήταν κάποτε τα όνειρα που κάναμε για τις σπουδές των παιδιών μας και πώς αυτά μετατράπηκαν σήμερα σε εφιάλτη.

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, πιστή, όπως υποστηρίζει, στη δέσμευσή της για περισσότερη διαφάνεια, έδωσε αιφνιδιαστικά στη δημοσιότητα τα «έσχες» των πολιτικών (το «πόθεν» είναι άλλη ιστορία) για το 2013 και το 2014, με τη Βουλή να έχει κλείσει για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Αλλά τι σημασία έχει τελικά; Καμία, αφού σκοπός ήταν να «καπελωθεί» η οικονομική ειδησεογραφία των ημερών, δηλαδή η επιστολή Τσακαλώτου, η πληρωμή φόρων και χαρατσιών πριν κλείσει το έτος, οι επικείμενες αυξήσεις σε καφέ, τσιγάρα κ.λπ. Εννοείται λοιπόν πως ο στόχος δεν επιτεύχθηκε. Τα «πόθεν έσχες» περνούν και χάνονται, οι φόροι παραμένουν και επιμένουν σε όσους υπομένουν να μένουν ακόμα Ελλάδα.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου