Η ρόδα του Συντάγματος και ο αδίστακτος Σόιμπλε

28/12/16 • 10:24 | UPD 28/12/16 • 10:24

Mπορεί το email Τσακαλώτου να είναι μια από τις πλέον ταπεινωτικές στιγμές που βίωσε ο πρωθυπουργός, αλλά πιθανότατα ο υπουργός Οικονομικών ξέχασε μέσα στη βιασύνη του να συμπεριλάβει κάτι ακόμα.

  • Save
Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Η γιγαντιαία ρόδα η οποία στήθηκε στο Σύνταγμα μπορεί να ήταν μια… μονομερής ενέργεια, όμως κανονικά οι δανειστές θα έπρεπε να κάνουν τα στραβά μάτια και να την αφήσουν να λειτουργήσει. Ή μήπως ο αδίστακτος Σόιμπλε εκδικείται τα Ελληνόπουλα και δεν τα αφήνει να απολαύσουν την Αθήνα από ψηλά;

ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ξαναπεί πολλές φορές. Η χρεοκοπία και το μνημόνιο είναι ό,τι πιο επώδυνο έχει βιώσει η κοινωνία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την επταετία της Χούντας. Ομως υπάρχει ένα τεράστιο… αλλά. Η μπαχαλοποίηση, η ανοργανωσιά και η αυθαιρεσία ήταν, είναι και θα είναι η μεγαλύτερη παθογένεια ακόμα και όταν τελειώσει η σκληρή επιτροπεία των δανειστών.

Η ΠΕΡΙΒΟΗΤΗ ρόδα του Συντάγματος αποτελεί μια ακόμη απόδειξη. Δεν έχει και τόση σημασία αν η ευθύνη ανήκει στην εταιρεία διαχείρισης ή στον Δήμο Αθηναίων. Πιστεύει κανείς πως υπάρχει άλλη χώρα στον πλανήτη όπου θα έστηναν αυτό το τεράστιο κατασκεύασμα και δεν θα λειτουργούσε είτε για λόγους ασφαλείας είτε για λόγους γραφειοκρατικούς; Προφανώς και όχι. Μακάρι να ήταν το μοναδικό πρόβλημά μας η ρόδα.

ΠΡΙΝ από λίγες ημέρες ο «Ελεύθερος Τύπος» είχε αποκαλύψει πως 103 πεζόδρομοι που έχουν κατασκευαστεί εδώ και χρόνια στην Αθήνα, σύμφωνα με τον νόμο ακόμα είναι δρόμοι. Οπως υπάρχουν δεκάδες δημόσια έργα τα οποία έχουν ολοκληρωθεί εδώ και πολύ καιρό, αλλά ακόμα δεν τα έχει παραλάβει επίσημα το κράτος.

ΕΔΩ βέβαια υπάρχουν εκατομμύρια αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία… νομιμοποιούνται, πλην όμως παραμένουν στον αέρα. Εδώ δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να έχουμε ολοκληρωμένο κτηματολόγιο, όταν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το διαθέτουν εδώ και δεκαετίες. Από την άλλη τίποτα δεν θα έπρεπε να μας κάνει εντύπωση όταν ο «κανόνας» στις οικονομικές συναλλαγές είναι η φοροδιαφυγή, όπως επίσης ότι είμαστε η μοναδική χώρα που έχουμε «θεσμοθετημένη» παραπαιδεία. Τα παιδιά διδάσκονται τα μαθήματα στα φροντιστήρια και απλά παρακολουθούν το σχολείο.

 Η ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ και ο ωχαδερφισμός κυριαρχούν. Ο Σόιμπλε και η τρόικα είναι γεγονός πως έχουν παράλογες απαιτήσεις. Είναι αλήθεια, όμως, και γεγονός ότι μόνοι μας χρεοκοπήσαμε. Και το χειρότερο είναι πως εκτός από την επώδυνη δημοσιονομική προσαρμογή κανείς δεν προτείνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα άλλαζαν τις παθογένειες της χώρας. Ετσι, για να μπορεί να γυρίσει και αυτή η χριστουγεννιάτικη ρόδα στο Σύνταγμα, πριν φτάσουν οι Απόκριες.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου