H κυβέρνηση άρχισε τις υπογραφές για να παραμείνει στην εξουσία

28/12/16 • 10:02 | UPD 28/12/16 • 10:02

Κακώς ζητάει η αντιπολίτευση από την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της επιστολής Τσακαλώτου προς τους δανειστές για το θέμα των χαμηλοσυνταξιούχων.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Από το Βερολίνο και τον Σόιμπλε θα έπρεπε να το ζητήσουν. Αλλωστε ο κ. Τσακαλώτος ήταν απολύτως ειλικρινής την προηγούμενη εβδομάδα απευθυνόμενος στους θεσμούς:

«Αντί να γράφουμε εμείς, εσείς να απαντάτε και μετά να διορθώνουμε, στείλτε στην Αθήνα μία επιστολή με όλα σας τα αιτήματα για να την επεξεργαστούμε και να την υπογράψουμε». Τελικώς αυτό έγινε. Την Πέμπτη ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), όπου μεγαλύτερος μέτοχος είναι η Γερμανία, έστειλε ένα κείμενο με βάση τις απαιτήσεις του και την επομένη το υπουργείο Οικονομικών την επέστρεψε υπογεγραμμένη από τον κ. Τσακαλώτο.

Ούτε άσκοπες διαπραγματεύσεις χρονιάρες ημέρες, ούτε άλλες γκρίνιες.

Και εδώ αρχίζουν τα ωραία. Το Μαξίμου με non paper υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση με την επιστολή φάντασμα δεν έχει αναλάβει νέες δεσμεύσεις. Αυτό δεν είναι ακριβές. Ο Τσακαλώτος δεσμεύθηκε ότι θα μπει δημοσιονομικός κόφτης στις συντάξεις στην περίπτωση που δεν προσεγγίσει η χώρα τους στόχους του πλεονάσματος. Ενώ μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι ο κόφτης θα ενεργοποιείτο μόνο για μισθούς του Δημοσίου και συγκεκριμένους κωδικούς δαπανών τώρα επεκτείνεται και στις συντάξεις.

Δεύτερον, η κυβέρνηση βεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει ξανά μονομερώς σε κινήσεις με δημοσιονομικό κόστος ενώ ακόμη και η διάθεση του πλεονάζοντος πλεονάσματος θα αποφασίζεται από κοινού με τους δανειστές.

Τρίτον ορίζεται σαφώς ότι η αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά θα ισχύσει μόνο για το 2017.

Ομως εάν πράγματι η κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει νέες δεσμεύσεις καλό θα ήταν να δημοσιοποιήσει τόσο την επιστολή που απέστειλε ο ESM στην Αθήνα με «οδηγίες» για την αντιμετώπιση του προβλήματος όσο και την απάντηση Τσακαλώτου για να δούμε και τις διαφορές…

Από τον όλο χειρισμό του θέματος προκύπτει και ένα πολιτικό συμπέρασμα. Παρά τους λεονταρισμούς η κυβέρνηση άρχισε να υπογράφει κείμενα για να μείνει στην εξουσία. Στο Μαξίμου φαίνεται να υπερισχύει η άποψη της κλειστής παρέας «να μείνουμε στις καρέκλες μας μέχρι τέλους» και αυτό περνά μόνο μέσα από υπογραφές, όπως αυτές που θα πρέπει να μπουν με τους δανειστές για τα μέτρα της περιόδου 2019-2020.

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Με τις τράπεζες να βρίσκονται σε κατάσταση λήθαργου και την κυβέρνηση να ασχολείται αποκλειστικά με το πώς θα συντηρήσει το κομματικό κράτος που «κληρονόμησε» από το βαθύ ΠΑΣΟΚ, ο ιδιωτικός τομέας επιχειρεί να επιβιώσει χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους προμηθευτές διαρκώς αυξάνονται προκειμένου το υπ. Οικονομικών να εμφανίζει πλεόνασμα. Μικροεπαγγελματίες και έμποροι βρίσκονται διαρκώς μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις είτε από την Εφορία είτε από τα ασφαλιστικά τους ταμεία, που ζητούν διαρκώς μεγαλύτερα ποσά. Για τον λόγο αυτό πολλοί σπεύδουν να βάλουν λουκέτο αυτές τις ημέρες για να μην έχουν εκκρεμότητες με το κράτος το 2017. Ομως έτσι δεν μπορεί η οικονομία να προχωρήσει…

«ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΑΝΟΦΑΓΟΥΣ

Το ύφος της επιστολής Τσακαλώτου δεν έχει καμία σχέση με τις «αντιστασιακές» κορώνες των κυβερνώντων κατά των Ευρωπαίων. Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει πλήρη υποταγή στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει τόσο τον Μάιο όσο και τον Δεκέμβριο και επαναλαμβάνει ότι η «αταξία» με τις συντάξεις δεν θα ξαναγίνει.

Επιπλέον η επιστολή αποτυπώνει τη ρητή εντολή των δανειστών προς την κυβέρνηση να αποκαλύψει πλήρως τις δεσμεύσεις της στην ελληνική κοινωνία ώστε να μη δημιουργούνται παρανοήσεις. Το αντιμνημονιακό ύφος που παίρνουν ορισμένοι κυβερνητικοί είναι μόνο για όσους ακόμη αντέχουν το σανό, και οι οποίοι λιγοστεύουν διαρκώς.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου