Η φορολογική αντιμετώπιση των ΑΕΕΑΠ

27/12/16 • 14:33 | UPD 27/12/16 • 14:34

«Περιμένουμε από την κυβέρνηση να επαναξιολογήσει τη φορολογική αντιμετώπιση αναπτυξιακών διεθνών οργανισμών, όπως οι ΑΕΕΑΠ»

Γράφει ο Γεώργιος Χρυσικός * 

Το 2017 είναι χρόνια ορόσημο για την ελληνική οικονομία. Είτε θα καταφέρουμε να επανέλθουμε δυναμικά στην ανάπτυξη και να θεμελιώσουμε την παρουσία μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι είτε θα παραμείνουμε μία κακή απόχρωση των πραγματικών δυνατοτήτων μας.

Το 2017 είναι, επίσης, και μία χρόνια πρόκλησης για την Ευρώπη, με πολλαπλές πολιτικές εξελίξεις, που θα σημαδέψουν την πορεία της ηπείρου για τα επόμενα χρόνια.

Εάν καταφέρουμε και υλοποιήσουμε το «καλό σενάριο», με σύντομη και επιτυχημένη ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, ένταξη (έστω και συμβολική λόγω, μάλλον, περιορισμένου χρόνου) στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και ταχύρυθμη υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων, θα είμαστε σε θέση να μιλάμε για σοβαρές προσδοκίες μείωσης του κόστους δανεισμού, τόσο της χώρας όσο και του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Ταυτόχρονα, με την ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος και την επιστροφή της εμπιστοσύνης και των καταθέσεων θα υπάρξει η απαραίτητη «εσωτερική» ρευστότητα, που μαζί με το μαζικό κύμα άμεσων και έμμεσων ξένων επενδύσεων θα προκαλέσει την πολυπόθητη επανεκκίνηση της οικονομίας στη χώρα μας.

Ευελπιστούμε για το καλό σενάριο και περιμένουμε από την κυβέρνηση και την ευρύτερη πολιτική σκηνή να επαναξιολογήσουν τη φορολογική αντιμετώπιση αναπτυξιακών διεθνών οργανισμών, όπως οι ΑΕΕΑΠ. Είναι σημαντικό να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα στο σύνολο της ελληνικής και διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας, ώστε να καταφέρουμε να επαναπατρίσουμε/προσελκύσουμε σημαντικούς πόρους για άμεσες επενδύσεις. Αυτό θα είχε και πολλαπλασιαστικά οφέλη, τόσο όσον αφορά στην πάταξη της ανεργίας όσο και στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και στην επιστροφή μέρους του χαμένου πλούτου πάλι στον ελληνικό λαό.

Η Grivalia έχει καταφέρει να προσελκύσει σημαντικούς ξένους θεσμικούς επενδυτές και να επενδύσει περισσότερα από 330 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζοντας εμπράκτως το ελληνικό real estate και τον κατασκευαστικό κλάδο. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό και αφοσίωση, πάντοτε με γνώμονα τη δημιουργία αξίας όχι μόνο για τους μετόχους μας, αλλά και για τους ανθρώπους μας και την κοινωνία, στην οποία ζούμε.

*Ο Γεώργιος Χρυσικός είναι Διευθύνων σύμβουλος Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ

 Από το ένθετο Οικονομία του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής