Θετικό αποτύπωμα στον τομέα της μπίρας

27/12/16 • 12:53 | UPD 27/12/16 • 12:53

Η εταιρία ιδρύθηκε το 1988 ως θυγατρική γερμανικού ομίλου παραγωγής μπίρας και ένα χρόνο αργότερα απέκτησε το εργοστάσιο στην Αταλάντη. Παράλληλα, η εταιρία ανασυγκροτήθηκε και μετονομάστηκε σε Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ). Το 1998, η οικογένεια Συριανού εξαγοράζει τις μετοχές που ανήκαν στη γερμανική θυγατρική εταιρία και πέντε χρόνια αργότερα πέρασε σε 100% ελληνικό ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Γράφει ο Αθανάσιος Συριανός*

Το 2013 έγινε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου με το fund DAMMA Holdings να μπαίνει στην εταιρία ως στρατηγικός επενδυτής δίνοντας νέα δυναμική στα αναπτυξιακά σχέδια της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης. Στη συνέχεια της δυναμικής αναπτυξιακής της πορείας, το 2015 ολοκληρώνει την πρώτη φάση του επενδυτικού της πλάνου, με τη νέα μονάδα συσκευασίας κουτιών στην Αταλάντη ύψους 5,5 εκατ. ευρώ.

Με 28 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών από 17 εκατ. ευρώ πέρυσι, με κερδοφόρα χρήση την περσινή χρονιά και προσωπικό 142 ατόμων, η ΕΖΑ κατορθώνει όχι μόνο να πηγαίνει εξαιρετικά στην Ελλάδα αλλά πλέον να προσανατολίζεται και προς ξένες αγορές και διεθνείς συνεργασίες με σούπερ μάρκετ. Στόχος, εξάλλου, της βιομηχανίας είναι να φθάσουν οι εξαγωγές της από 9% σήμερα στο 1/3 του συνολικού της τζίρου εντός των επόμενων ετών.

Η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, μέσω της δράσης της στον τομέα της μπίρας, αφήνει ένα θετικό αποτύπωμα στον κλάδο. Εχοντας δημιουργήσει πρωτοπόρα προϊόντα και συνεχίζοντας να αναπτύσσει συνεχώς το χαρτοφυλάκιό της με νέα προϊόντα ανταποκρινόμενη σε κάθε γευστική προτίμηση, με ανάπτυξη πωλήσεων της τάξεως του 50% το τελευταίο έτος, με αποτελεσματική εξωστρέφεια και το πιο σημαντικό την ανατροπή της ολιγοπωλιακής δομής της αγοράς με προτάσεις υγιούς ανταγωνισμού, που προσφέρουν ελεύθερες επιλογές, πραγματοποιεί σταθερά βήματα προς την προσδοκώμενη ανάπτυξη.

Ως Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης σκοπεύουμε να συμβάλουμε στο ψηφιδωτό ενός καλύτερου μέλλοντος όχι μόνο για την ελληνική οικονομία αλλά και για την κοινωνία ολόκληρη. Συμβάλλουμε στην προοπτική ανάπτυξης αυτής της χώρας με ελληνική δημιουργία-ελληνική πρωτοπορία. Θεωρούμε τους εαυτούς μας υποχρεωμένους να συμβάλουμε στην ανάπτυξη και να αυξήσουμε τα μεγέθη μας – κάτι το οποίο επιτυγχάνεται αυτή τη στιγμή, έχοντας ολοκληρώσει έναν κύκλο επενδύσεων 5,5 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι τον Μάιο θα έχουν ολοκληρωθεί ακόμα 10-12 εκατ. ευρώ επενδύσεις.

Το επενδυτικό πλάνο της εταιρίας για την ερχόμενη τριετία ανέρχεται συνολικά στα 30 εκατ. ευρώ με στόχο να δημιουργηθεί μία νέα γραμμή εμφιάλωσης – η καλύτερη γραμμή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και ολόκληρα τα Βαλκάνια. Μέσα στην επόμενη χρονιά επίσης η ΕΖΑ θα κάνει πάνω από 20 προσλήψεις, ενώ τα σήματα της PILS HELLAS και Z EZA κινούνται διαρκώς ανοδικά.

* Ο Αθανάσιος Συριανός είναι Διευθύνων Σύμβουλος Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης

 Από το ένθετο Οικονομία του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής