Είπε να τους στείλει ένα γράμμα

27/12/16 • 09:52 | UPD 27/12/16 • 09:52

Επιστολή Τσακαλώτου λοιπόν. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, πρόκειται για μια ηχηρή επιβεβαίωση των δημοσιονομικών μέτρων που ελήφθησαν και δεν εμπεριέχει καμία παραπάνω δέσμευση από όσα ήδη είχαν συμφωνηθεί.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Τότε γιατί δεν τη δίνει στη δημοσιότητα, όπως ζητάει σύσσωμη η αντιπολίτευση; Σε αυτά τα θέματα δεν υπάρχει μυστική διπλωματία, επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ και έχει απόλυτο δίκιο. Τι υποσχέθηκε λοιπόν το οικονομικό επιτελείο που ήταν τόσο ισχυρό ώστε να ικανοποιηθεί ο Ντάισελμπλουμ; Σίγουρα, όχι κάτι «δημιουργικά ασαφές», που θα έλεγε και ο Βαρουφάκης, αλλά κάτι απόλυτα μετρήσιμο και ανταποδοτικό. Κάτι που θα ισοφαρίζει το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους και το πάγωμα του ΦΠΑ που έδωσε η κυβέρνηση Τσίπρα σε μια κίνηση εντυπωσιασμού, η οποία όμως ούτε είχε συμφωνηθεί, ούτε είχε υπολογιστεί το κόστος της.

Η κυβέρνηση, αντί να δώσει το πλήρες κείμενο της επιστολής, μοίρασε αντ’ αυτού ένα non paper που περισσότερο προβληματίζει παρά καθησυχάζει. Τρία είναι τα βασικότερα σημεία του που φανερώνουν την πλήρη υποταγή και συμμόρφωση: Πρώτον, ότι η κυβέρνηση εξαναγκάζεται να υποσχεθεί πως δεν πρόκειται στο μέλλον να δώσει καμία παροχή αν δεν ενημερώσει πρώτα τους θεσμούς. Δεύτερον, ότι δεσμεύεται να ενεργοποιήσει «κόφτη» στις συντάξεις, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί το συμφωνηθέν πλεόνασμα (+0,5%) για το 2016. Και τρίτον, επαναλαμβάνει ότι η «13η σύνταξη» είναι εφάπαξ βοήθημα που δεν θα επαναληφθεί και ότι το πάγωμα του ΦΠΑ είναι μόνο για ένα χρόνο. Μετά από αυτές τις δεσμεύσεις, τις υπαναχωρήσεις και τις υποσχέσεις τύπου «δεν θα το ξανακάνω» και «άλλη φορά θα ρωτάω» πώς να μην ικανοποιηθούν οι δανειστές;

Για άλλη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε λεονταρισμούς χωρίς αντίκρισμα, θέτοντας σε κίνδυνο τη συμφωνία με τους θεσμούς, την αξιοπιστία και την οικονομική πορεία της χώρας επιδιώκοντας μικροκομματικά οφέλη. Λειτουργώντας ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως υπεύθυνος πρωθυπουργός, προσπάθησε να ανακόψει τη φθορά που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις μοιράζοντας χρήματα που δεν είχε εκ των προτέρων εξασφαλίσει. Ακόμα και η Τράπεζα της Ελλάδας αιφνιδιάστηκε, σημειώνοντας με αφορμή την ενδιάμεση έκθεση για την νομισματική πολιτική πως οι «παρεμβάσεις αυτές, οι οποίες έγιναν μετά την εκτύπωση της παρούσας έκθεσης, μειώνουν σημαντικά το εκτιμώμενο περιθώριο ασφαλείας στην επίτευξη του στόχου του 2016». Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που αρέσκεται στους τίτλους.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου