Aς μπει οριστικά κόφτης στον μισαλλόδοξο λόγο του Μαξίμου

27/12/16 • 09:42 | UPD 27/12/16 • 09:42

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανδρώθηκε και κέρδισε την εξουσία ποντάροντας στον διχασμό και τη μισαλλοδοξία. Ο Τσίπρας ήταν ο πολιτικός που θα έσκιζε τα μνημόνια, οι Σαμαροβενιζέλοι τα υπέγραφαν με ευχαρίστηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέτρεπε το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, που είχε προαποφασίσει η Νέα Δημοκρατία, η Αριστερά θα μοίραζε στους φτωχούς τον ΕΝΦΙΑ με έσοδα από το κυνήγι της φοροδιαφυγής.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Το παραμύθι έπιασε και μάλιστα τρεις φορές εντός του 2015 με αποτέλεσμα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να κρατηθεί στην εξουσία, παρά τις απίστευτες διαπραγματευτικές παλινωδίες που έφεραν τα capital controls και το τρίτο μνημόνιο.

Σήμερα οι πολίτες έχουν μία ευκρινή εικόνα για το τι σημαίνει κυβέρνηση της Αριστεράς. Ο κ. Τσίπρας έχει υπογράψει ήδη ένα μνημόνιο και ετοιμάζεται να μονογράψει το συμπλήρωμά του και τα πρόσθετα μέτρα της περιόδου μετά το 2019. Ο ίδιος αποδέχθηκε τη δημιουργία του υπερταμείου που ελέγχεται από τους δανειστές και στην οποία πέρασε όλη η κρατική περιουσία, όπως διακαώς επιθυμούσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Επιπλέον οι φόροι όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αντιθέτως εκτινάχθηκαν στα ύψη χτυπώντας κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους ενώ τα σχέδια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής έμειναν στα υπουργικά συρτάρια και πολλές υποθέσεις κινούνται στα όρια της παραγραφής.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς να είναι πιο μαζεμένοι στο Μαξίμου, όταν έχουν πράξει τα αντίθετα από αυτά που έλεγαν. Ομως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οσο πιο στριμωγμένη είναι στα σκοινιά η κυβέρνηση τόσο μεγαλύτερο μίσος κατά των πολιτικών αντιπάλων βγάζει. Την ημέρα που επισήμως η κυβέρνηση ζητούσε συναίνεση στη Βουλή για το βοήθημα στους συνταξιούχους, κάποιοι γνωστοί για τη χολερική γραφή τους έβγαζαν non paper που αποκαλούσαν «πέμπτη φάλαγγα» τη ΝΔ και «Εφιάλτη» τον αρχηγό της.

Ακόμη και την ημέρα των Χριστουγέννων το υπουργείο Οικονομικών (πάλι με non paper για να μην παίρνει κανείς επωνύμως την ευθύνη), επιχειρώντας να δικαιολογήσει την επιστολή μετάνοιας του Τσακαλώτου έσταζε χολή κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η ΝΔ, που δεν τόλμησε να ψηφίσει την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, υπακούοντας στα κελεύσματα ακραίων φωνών –όπως και άλλες πολιτικές δυνάμεις–, προσπαθεί, στην απελπισία της, να εμφανιστεί τώρα ως θεματοφύλακας των Μνημονίων! Είναι το νέο (και παμπάλαιο, βέβαια) αφήγημά της: η αφοσίωση στους δανειστές. Με δυο λόγια: βασιλικότερη του βασιλέως! Η δουλική συμπεριφορά, όμως, αντί της υπεράσπισης της εθνικής αξιοπρέπειας, καθώς και η ταύτιση με ακραίες φωνές, νομιμοποιούν λειτουργίες που αποβαίνουν σε βάρος της κοινωνίας και των πολιτών – και ιδίως των πιο αδύναμων».

Αυτά έγραφε το υπουργείο Οικονομικών την ώρα που ο Τσακαλώτος έβαζε την υπογραφή του σε μία ταπεινωτική για τη χώρα επιστολή συμμόρφωσης στο μνημόνιο.

Η ζημιά που έχει προκαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία είναι μεγάλη αλλά μπορεί να αποκατασταθεί από μία προοδευτική και φιλελεύθερη κυβέρνηση. Αυτό που θα απαιτήσει χρόνο και προσπάθεια είναι να επουλωθούν τα τραύματα από το μίσος που χρησιμοποιεί ο Τσίπρας και η παρέα του για να μείνουν στην εξουσία.

ΧΑΛΙΑ Η ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες μετρήσεις, η πτώση στην εορταστική αγορά ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής. Τα εμπορικά καταστήματα δεν κινήθηκαν ούτε τις ημέρες μετά την καταβολή του δώρου, καθώς τα χρήματα κατευθύνθηκαν κυρίως για την εξόφληση φόρων και χρεών. Το 2014 οι έμποροι γκρίνιαζαν για το πόσες Κυριακές θα είναι ανοικτές τα καταστήματά τους πιστεύοντας ότι τα δύσκολα στην αγορά έχουν περάσει. Τώρα βλέπουν μπροστά τους το βουνό των υποχρεώσεων σε Εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία και κλαίνε τη μοίρα τους.

ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ

Η κυβέρνηση έδωσε τον μποναμά αδιακρίτως σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως περιουσιακών στοιχείων, σε μία προσπάθεια να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα στις δημοσκοπήσεις. Την ίδια ώρα άφησε στην τύχη τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, που δεν δικαιούνται επίδομα και δεν έχουν ούτε ευρώ στην τσέπη. Ακόμη και σε αυτή την παροχή ο ΣΥΡΙΖΑ σκέφθηκε μικροπολιτικά με αποτέλεσμα αρκετοί συνταξιούχοι με περιουσιακά στοιχεία να πάρουν το βοήθημα χωρίς να το έχουν ανάγκη και οι μακροχρόνια άνεργοι να μείνουν άφραγκοι.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap