Ενισχυμένες επενδύσεις στο δίκτυο μετά την πετυχημένη έξοδο στις διεθνείς αγορές

26/12/16 • 15:53 | UPD 26/12/16 • 15:53

Με ενισχυμένη ρευστότητα προχωρά η WIND στις επενδύσεις της για τις υποδομές δικτύου μετά την πετυχημένη έξοδο της εταιρίας στις διεθνείς αγορές, την έκδοση ομολογιακού ύψους 250 εκατ. ευρώ στα τέλη Οκτωβρίου και την παράλληλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 25 εκατ. ευρώ από τους μετόχους της.

  • Save
Γράφει ο Νάσος Ζαρκαλής*

Αν και η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία, το κλίμα για τη WIND στις διεθνείς αγορές ήταν εξαρχής πολύ διαφορετικό. Παρά την ύφεση, η εμπιστοσύνη στη διοίκηση της εταιρίας και οι αναπτυξιακές προοπτικές που παρουσιάζει το επιχειρησιακό πλάνο, ώθησαν στην εισροή νέων κεφαλαίων.

Το γεγονός αυτό αποτελεί μεγάλη επιτυχία και για την ελληνική επιχειρηματικότητα καθώς η WIND είναι η μόνη ελληνική εταιρία που πέτυχε να πάρει από τις διεθνείς αγορές ένα τόσο μεγάλο ποσό, έχοντας το 100% της δραστηριότητας και των εσόδων της στην ελληνική αγορά.

Ο ρόλος της WIND στην ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια περιγράφηκε σε πρόσφατο κλαδικό συνέδριο από τον κ. Ζαρκαλή: «Τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που θα βοηθήσουν την οικονομία μας να ανακάμψει: ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο που να ευνοεί τις επενδύσεις, η παρουσία εθνικών πρωταθλητών, δηλαδή δυνατών κλάδων που παράγουν προστιθέμενη αξία και οι υποδομές, που είναι η ραχοκοκαλιά για την ανταγωνιστικότητα. Καθώς πάμε προς την ψηφιακή οικονομία είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε υποδομές δικτύων νέας γενιάς. Γι’ αυτό οι τηλεπικοινωνίες θα παίξουν έναν διπλό ρόλο, του εθνικού πρωταθλητή και του παρόχου υποδομών. Η WIND έχει προετοιμαστεί όλη την προηγούμενη 5ετία για να παίξει αυτό το ρόλο για τη χώρα μας».

Τα νέα κεφάλαια κατευθύνονται σε δίκτυα νέας γενιάς, υπερ-υψηλών ταχυτήτων τόσο σε κινητή όσο και σε σταθερή. Η διοίκηση της εταιρίας έχει πολλές φορές αναφερθεί στο όραμά της για την «Ψηφιακή Ελλάδα του 2020», υποστηρίζοντας ότι η δημιουργία υποδομών υπερ-υψηλών ταχυτήτων στην κινητή και τη σταθερή τηλεφωνία είναι μονόδρομος όχι μόνο για την ανάπτυξη της ίδιας αλλά και για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επενδύσεις της κατευθύνονται σε δίκτυα νέας γενιάς τόσο στην κινητή (4G, 4G+) όσο και στη σταθερή τηλεφωνία (οπτικές ίνες ως τον τελικό χρήστη), χτίζοντας νέες υποδομές με εντατικούς ρυθμούς. Χαρακτηριστικό της επικέντρωσης της WIND στις νέες τεχνολογίες είναι το γεγονός ότι το 2015 επέκτεινε το δίκτυο 4G της από το 0% στο 60% πληθυσμιακής κάλυψης, κάνοντας χρόνο-ρεκόρ πανευρωπαϊκά. Στο τέλος του 2016 η πληθυσμιακή κάλυψη της WIND σε 4G θα φτάσει το 75% περίπου, με ορίζοντα να αγγίξει το 100% το 2018.

To 2016 η WIND εισήγαγε την τεχνολογία 4G+ με σκοπό την αύξηση της χωρητικότητας του 4G δικτύου και την αύξηση του ρυθμού μετάδοσης δεδομένων. Ηδη οι μέσες ταχύτητες σε αρκετά σημεία των μεγάλων αστικών κέντρων είναι της τάξης των 25 Mbps, ενώ σε πολλά από αυτά οι ταχύτητες φθάνουν τα 50-60 Mbps.

Στηριζόμενο σε γερές βάσεις, το δίκτυο 4G της WIND ανταποκρίνεται απόλυτα στην εκρηκτική αύξηση χρήσης DATA των τελευταίων ετών. Η εμπειρία χρήσης από το νέο 4G δίκτυο της WIND δεν περιορίζεται μόνο στην υψηλή ονομαστική ταχύτητα αλλά δίνει και τη δυνατότητα αδιάλειπτης ροής σε video υψηλής ευκρίνειας (HD) στο smartphone/tablet, επιτρέπει την αποστολή και λήψη μεγάλων αρχείων, απελευθερώνει την επικοινωνία του χρήστη με τα κοινωνικά δίκτυα και το Cloud, ενώ μια απλή πλοήγηση στο Internet γίνεται πρωτόγνωρη εμπειρία σε σχέση με τις προηγούμενες τεχνολογίες.

Παράλληλα, η εταιρία δυναμώνει την παρουσία της και στη σταθερή τηλεφωνία, καθώς διοχετεύει σημαντικά κεφάλαια στην ανάπτυξη ιδιόκτητων υποδομών νέας γενιάς μέχρι τους οικιακούς χρήστες. Η έμφαση δίνεται στις οπτικές ίνες που θα προσφέρουν υπερ-υψηλές ταχύτητες (100-300 Μbps) στη σύνδεση με το Internet. Tαχύτητες πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα και μάλιστα πάνω σε ιδιόκτητο δίκτυο.

Αξίζει να σημειωθεί η υποστήριξη που παρέχεται στους πελάτες της εταιρίας από εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, το οποίο βρίσκεται σε ετοιμότητα και ελέγχει σε 24ωρη βάση το ενιαίο δίκτυο κινητής και σταθερής τηλεφωνίας μέσα από τα συστήματα του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης.

* Ο Νάσος Ζαρκαλής είναι CEO WIND Ελλάς

Από το ένθετο Οικονομία του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής