Η «μαρμίτα» της ταπείνωσης και η επιστολή μετανοίας

24/12/16 • 14:10 | UPD 24/12/16 • 14:10

Η ΑΝΑΦΟΡΑ που αποδόθηκε στον πρωθυπουργό από κυβερνητικό παράγοντα, σύμφωνα με την οποία ο κ. Τσίπρας «έχει πέσει στη μαρμίτα της αισιοδοξίας» σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, είναι το λιγότερο υπερβολική, για να μην πούμε εντελώς εκτός τόπου και χρόνου. Και μπορεί να ενταχθεί μόνο στο πλαίσιο της επικοινωνιακής προσπάθειας, προεκλογικού χαρακτήρα, να συμμαζευθούν τα ασυμμάζευτα.

Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης

Η αλήθεια είναι ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Τσίπρα με τους δανειστές έχει πάρει επικίνδυνο δρόμο. Οχι τόσο γιατί καθυστερεί επί πολλούς μήνες ανεβάζοντας το λογαριασμό των μέτρων, αλλά και επειδή οι ξένοι έχουν ενοχληθεί ιδιαίτερα από την πρόσφατη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να χορηγήσει εσπευσμένα το έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους, χωρίς να περιμένει τα επίσημα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα τον προσεχή Απρίλιο, αλλά και χωρίς, προηγουμένως, να έχει συνεννοηθεί με τους θεσμούς.

Ετσι, οι Ευρωπαίοι ζητούν τώρα διευκρινίσεις για τις απροειδοποίητες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι οποίες, σύμφωνα με τους δανειστές, παραβιάζουν τη συμφωνία και ο Ευ. Τσακαλώτος ετοιμάζεται να υπογράψει, αν δεν το έχει ήδη κάνει, επιστολή μετανοίας, υποβάλλοντας σε ταπείνωση όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και τη χώρα.

Στο βωμό των εκλογικών σκοπιμοτήτων, εν όψει της δημοσκοπικής κατρακύλας του ΣΥΡΙΖΑ, το Μέγαρο Μαξίμου επιλέγει κινήσεις πολιτικού τυχοδιωκτισμού που επιβαρύνουν, αντί να αμβλύνουν, το αρνητικό κλίμα για την ελληνική οικονομία.

Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει μάθει ή δεν θέλει να μάθει τίποτα από τα λάθη της καταστροφικής διαπραγμάτευσης του 2015. Ωθεί και πάλι τα πράγματα στα άκρα, έχοντας πλέον δύο εναλλακτικά σχέδια, ένα από τα οποία θα επιλέξει ο Αλ. Τσίπρας. Ή θα μας πάει και σε τέταρτο Μνημόνιο με ακόμα πιο επώδυνα μέτρα ή θα επιχειρήσει ηρωική έξοδο με πρόωρες εκλογές.

Το βέβαιο είναι ότι η επίπλαστη αισιοδοξία του πρωθυπουργού δεν οφείλεται σε κανένα μαγικό ζωμό, στον οποίο έπεσε μέσα, όπως ο Οβελίξ στη μαρμίτα του δρυΐδη Πανοραμίξ. Αντιθέτως, μπορεί να προκύπτει από ένα… περίσσευμα συσσιτίου, όπως είναι η άλλη ερμηνεία της λέξης «μαρμίτα».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Copy link
Powered by Social Snap