Τα πνεύματα των Χριστουγέννων επισκέφθηκαν τον Αλέξη Τσίπρα

23/12/16 • 10:41 | UPD 23/12/16 • 10:41

Λίγες ώρες πριν από τα Χριστούγεννα ο πρωθυπουργός δέχτηκε μια απροσδόκητη επίσκεψη. Τα πνεύματα των Χριστουγέννων ξεπήδησαν από το βιβλίο του Κάρολου Ντίκενς, προσγειώθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου και έδειξαν στον Αλέξη Τσίπρα.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ του παρελθόντος μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα στα προπέρσινα Χριστούγεννα. Είδε τον εαυτό του να κατηγορεί ως προδότες όσους υπέγραφαν τα μνημόνια. Να υπόσχεται πως θα τερματίσει την κρίση με ένα νόμο και ένα άρθρο, ότι θα δώσει αυξήσεις σε μισθούς – συντάξεις και πως θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ. Θυμήθηκε πως χαρακτήριζε ξεπούλημα τις αποκρατικοποιήσεις και ότι υποσχόταν… κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Το πνεύμα τον ρώτησε: «πώς νιώθεις που εξαπάτησες την κοινωνία μόνο και μόνο για να πάρεις την εξουσία;».

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ του παρόντος πέταξε μαζί με τον πρωθυπουργό πάνω από πολλές πόλεις και χωριά. Σε σχέση με την προπέρσινη εικόνα είδε χιλιάδες ακόμα επιχειρήσεις και μαγαζιά να έχουν βάλει λουκέτο. Είδε χιλιάδες μικροεπαγγελματίες να στέκονται στην ουρά της εφορίας για να κλείσουν το μπλοκάκι τους, ώστε να αποφύγουν την εισφοροκαταιγίδα που έρχεται. Είδε και χιλιάδες συνταξιούχους να περιμένουν μέσα στην παγωνιά μπροστά από τα ΑΤΜ. Ηταν η ημέρα που πληρώθηκε το επίδομα – μποναμάς. Οι ηλικιωμένοι χαμηλοσυνταξιούχοι, όμως, διαπίστωσαν πως πήραν ένα πετσοκομμένο κατά 50% ΕΚΑΣ. Και ήταν θλιμμένοι καθώς γύριζαν στο σπίτι τους, γιατί γνωρίζουν πως σε δύο χρόνια το σημαντικό αυτό βοήθημα θα έχει καταργηθεί. Το πνεύμα τον ρώτησε: «είδες τι έκαναν το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και τα capital controls;».

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ του μέλλοντος «ταξίδεψε» τον Αλέξη Τσίπρα στα Χριστούγεννα του 2018. Ο πρωθυπουργός είδε τον εαυτό του να κάθεται μόνος στο γραφείο της Κουμουνδούρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν πια στην αντιπολίτευση έχοντας πλέον μονοψήφιο ποσοστό. Η χώρα προσπαθούσε να αναταχθεί μετά από μια μεγάλη κρίση που ξέσπασε το 2017, η οποία παραλίγο να την οδηγήσει εκτός ευρώ. Το πνεύμα τον ρώτησε: «έχεις κατανοήσει πως με τον λαϊκισμό λίγο έλειψε να καταδικάσεις τους πολίτες της χώρας σου σε αιώνια φτωχοποίηση;».

Ο ΑΛΕΞΗΣ Τσίπρας δεν απάντησε σε καμία από τις ερωτήσεις των πνευμάτων των Χριστουγέννων. Εβαλε το σακάκι του, βγήκε από το Μαξίμου, μπήκε στην πρωθυπουργική λιμουζίνα. Και μονολογώντας είπε: ποτέ δεν μου άρεσε η «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Ντίκενς, θα προχωρήσω με οποιοδήποτε κόστος.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου