Στη Ρώμη το «Ελατο της Λιτότητας»

22/12/16 • 10:23 | UPD 22/12/16 • 10:23

Τα φετινά Χριστούγεννα στη Ρώμη θυμίζουν κάτι από το νεορεαλισμό του ’50. Μπορεί να μην υπάρχουν τα μεταπολεμικά ερείπια και η ανέχεια που απαθανάτισαν στα πλάνα τους οι Ροσελίνι – Ντε Σίκα, αλλά τέτοια μιζέρια είχαν να νιώσουν οι κάτοικοι της ιταλικής πρωτεύουσας εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες.

  • Save
Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Σαν να μην έφταναν οι λακκούβες στους δρόμους, οι τόνοι  σκουπιδιών, τα σκάνδαλα των συνεργατών της «γκριλικής» δημάρχου, Βιρτζίνια Ράτζι, και η ανικανότητά της να διαχειριστεί το χάος που κληρονόμησε, έστησε κι από πάνω ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο κυριολεκτικά… για τα μπάζα. Ούτε επίτηδες να το έκανε, για να θυμίζει στους Ρωμαίους το χάλι τους χρονιάρες μέρες.

Το τι έσουραν οι δημότες στο έλατο της Ράτζι στα social media δεν περιγράφεται: «Δέντρο της Λιτότητας (Austerity Tree)», «θλιβερό», «ντροπιαστικό», «εμετικό». Τα κλαδιά του ήταν σαν μαδημένα και τα φωτάκια εντελώς τσιγκούνικα. Η σύγκριση με τα πολύφωτα δέντρα του Μιλάνου (50.000 λαμπιόνια), του  Σορέντο και άλλων ιταλικών πόλεων ήταν συντριπτική. Εκεί βέβαια έβαλαν το χεράκι τους ιδιώτες χορηγοί, στους οποίους η δήμαρχος των Πέντε Αστέρων δεν σκέφτηκε -ή δεν θέλησε- να απευθυνθεί.

Με τα πολλά, η Ράτζι παραδέχθηκε, ότι το δέντρο της δεν είναι της προκοπής και φρόντισε να το σουλουπώσει με περισσότερα λαμπάκια και στολίδια. Η απολογία της πάντως για ήταν… ακαταμάχητη:

«Το δέντρο και ο αρχικός στολισμός προήλθαν από δωρεά, για να μην επιβαρύνω τα ταμεία. Μόνο 15.000 ευρώ για τα μεταφορικά και το στήσιμο ξόδεψα, προκειμένου να εξοικονομήσω κονδύλια για παιδότοπους και πάρκα», τόνισε η Ράτζι. Δεν είναι και εντελώς αβάσιμα τα επιχειρήματά της σε μια πόλη και μια χώρα που μαστίζονται από ανεργία, κοινωνική ανασφάλεια και κατάρρευση των υποδομών. Μέσες άκρες σαν την Ελλάδα…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου