Κυβέρνηση χωρίς αξιοπρέπεια

22/12/16 • 10:15 | UPD 22/12/16 • 10:15

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση δεν είχε καμία υποχρέωση να ρωτάει κανέναν για το πώς θα μοιράσει το… πλεόνασμα του πλεονάσματος, διότι αν έπρεπε να πάρει την έγκριση της τρόικας τότε θα ήταν σαν η χώρα να μην είναι εθνικά κυρίαρχη. Τότε θα ήταν -σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα- σαν μην έχει η χώρα αξιοπρέπεια.

  • Save
Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΣΤΟ όνομα της αξιοπρέπειας, εξάλλου, αναδιατάχθηκε το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Ολες οι ψευδοϋποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για σκίσιμο Μνημονίων και βροχές δισεκατομμυρίων έγιναν στο όνομα της αξιοπρέπειας. Τώρα τελευταία, βέβαια, ο Αλέξης Τσίπρας αποφεύγει να εκστομίσει τη λέξη «αξιοπρέπεια» που είχε γίνει καραμέλα τόσο για τον ίδιο όσο και για τους συντρόφους του στο παρελθόν.

ΑΛΛΑ πώς να τολμήσει να ξαναπεί αυτή την κουβέντα ο πρωθυπουργός. Με τους αστείους τακτικισμούς του έχασε κάθε αξιοπιστία. Οι δανειστές, πλέον, δεν εμπιστεύονται ούτε τις προφορικές διαβεβαιώσεις των υπουργών του. Και ο Τσακαλώτος σαν μαθητής του Δημοτικού γράφει την τιμωρία του: δεν θα ξανακάνουμε τίποτα χωρίς να σας ρωτήσουμε! Δυστυχώς αυτό το ζήτημα δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος εξευτελισμός που έχει υποστεί ποτέ οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση. Γιατί μπορεί από τη μια ο Αλέξης Τσίπρας να υποσχέθηκε χθες ότι θα υπάρξουν σύντομα κι άλλες παροχές λόγω πλεονάσματος, αλλά από την άλλη έτσι όπως πάνε τα πράγματα δεν θα είναι απίθανο σε κάποιο επόμενο Eurogroup ο Τσακαλώτος να στέκεται… όρθιος στη γωνία για τιμωρία. Και το χειρότερο είναι πως η κυβέρνηση εξελίσσεται στον πιο απροσδόκητο σύμμαχο του Σόιμπλε, ο οποίος επιμένει στο σχέδιο του για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορούσαν και συνεχίζουν να κατηγορούν όλους τους πολιτικούς τους αντιπάλους ως υπαλλήλους του Σόιμπλε, τώρα τι έχουν να πουν; Ο Αλέξης Τσίπρας που υποσχόταν ότι θα βαράει τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές, τώρα πώς δέχεται να εξευτελίζεται με αυτό τον τρόπο; Είναι απίστευτο ότι εδώ και 23 μήνες οτιδήποτε κι αν έχουν πει διαψεύδεται μετά από λίγο καιρό. Κι όμως, επιμένουν να επιτίθενται κατά πάντων με περίσσιο θράσος. Οι αριστεροί σύντροφοι μετά τα προγράμματα και τις ιδέες του αποδέχονται να ποδοπατηθεί και η αξιοπρέπειά τους. Μοναδική επιθυμία να παραμείνουν για λίγο καιρό ακόμα στην εξουσία. Αλλά μόνο η επιθυμία δεν αρκεί. Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν πως το… 2019 και οι κάλπες θα έρθουν πολύ νωρίτερα.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου