«Eκλογές το 2019, εκλογές το 2019», φωνάζει ένας τσοπανάκος…

22/12/16 • 10:03 | UPD 22/12/16 • 10:03

«Οταν σηκώνεις το πιστόλι πυροβολείς, δεν μιλάς». Η ατάκα ακούγεται στην επική κινηματογραφική ταινία του Σέρτζιο Λέονε «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος» και ταιριάζει γάντι με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

  • Save
Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του φιλοκυβερνητικού Τύπου, ο Τσίπρας πήγε στο Βερολίνο «απειλώντας» τη Μέρκελ ότι εάν δεν μεσολαβήσει ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση θα καταφύγει σε εκλογές, που θα λειτουργήσουν αποσταθεροποιητικά στην ευρωζώνη.

Η καγκελάριος του είπε «Αλέξη, κάνε ό,τι νομίζεις» και από τότε ο πρωθυπουργός, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, χαρακτηρίζει ανοησίες τα περί προεκλογικών περιοδειών δηλώνοντας ότι οι κάλπες θα στηθούν τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ομως ο κ. Τσίπρας την πάτησε σαν τον πιστολέρο που έβγαλε το πιστόλι και άρχισε να φλυαρεί. Παραβίασε την αρχή του αιφνιδιασμού που είχε ακολουθήσει με επιτυχία το καλοκαίρι του 2015 τόσο με το δημοψήφισμα όσο και με τις εθνικές εκλογές, και τώρα δεν τον πιστεύει κανένας.

Για «πολιτικές αστειότητες» μίλησε χθες από την Κρήτη επιχειρώντας να σταματήσει την εκλογολογία, την οποία όμως τροφοδοτούν ακόμη και κυβερνητικά στελέχη.

Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός «τράβηξε το περίστροφο» των πρόωρων εκλογών και τώρα δεν μπορεί να το μαζέψει. Οι δανειστές, όπως φαίνεται από τα χουνέρια που κάνουν στον Τσακαλώτο για την επιστολή μετάνοιας, θεωρούν αναξιόπιστη την ελληνική κυβέρνηση και απαιτούν πλήρη υλοποίηση δεσμεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση ενώ επιμένουν στον καθορισμό μέτρων για την περίοδο 2019-2020. Οι αγορές δείχνουν δυσπιστία για τις προοπτικές της οικονομίας κρατώντας στα ύψη τα επιτόκια δανεισμού και οι καθυστερήσεις στην επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές μεγαλώνουν την αβεβαιότητα σε βάρος της οικονομίας.

Ο κ. Τσίπρας δεν πείθει ότι θα πάει για εκλογές το 2019 γιατί οι εξελίξεις τον έχουν ξεπεράσει και το κόστος παραμονής του στην εξουσία διαρκώς μεγαλώνει.

Αντί να πυροβολήσει φλυάρησε και τώρα θα υποστεί αυτό που ξορκίζει. Θα δώσει το λόγο στο λαό για να αποφασίσει ποιος μπορεί να κλείνει διαπραγματεύσεις με το μικρότερο κόστος για την οικονομία και τους πολίτες.

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ «ATLAS»

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας στην ΕΡΤ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης. «Εχουν ακουστεί σημεία και τέρατα κατά τη διάρκεια της Εξεταστικής Επιτροπής», είπε χαρακτηριστικά σε ερώτηση του Μανώλη Κοττάκη δίνοντας την αίσθηση ότι η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει σε ροντέο το πολιτικό σκηνικό. Αλήθεια, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας πει και ποιος είναι τελικά ο πραγματικός ιδιοκτήτης του κυπριακού καταπιστεύματος «Αtlas», που αγόρασε μετοχές της «Αυγής» αντί 100.000 ευρώ; Ή μάλλον να περιμένουμε την επόμενη Προανακριτική;

TΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

Πάνω από 800.000 μακροχρόνια άνεργοι που δεν δικαιούνται επιδόματος ανεργίας θα περάσουν τα Χριστούγεννα χωρίς ευρώ. Ακόμη και το βοήθημα των 617 εκατομμυρίων ευρώ που αποφάσισε ο Τσίπρας, υπό το κράτος των αρνητικών δημοσκοπήσεων, κατανέμεται άδικα. Γιατί θα λάβουν ενίσχυση 300 ευρώ συνταξιούχοι ακόμη και των 800 ευρώ με αρκετά περιουσιακά στοιχεία αλλά θα μείνουν άφραγκοι οι μακροχρόνιοι άνεργοι, που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Αυτά συμβαίνουν όταν στο Μαξίμου λαμβάνουν αποφάσεις με κριτήριο εκλογικές στοχεύσεις.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου