«Σε μένα δεν θα κάνετε τέτοια»

21/12/16 • 10:22 | UPD 21/12/16 • 10:49

Ο λόγος του κ. Τσίπρα δεν τα είχε ποτέ καλά με τις πράξεις του. Στα δύο χρόνια που συμπληρώνονται σε λίγο από όταν ανέλαβε τα ηνία της χώρας, έκανε ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Και σήμερα όλοι έχουν καταλάβει πως αυτό που επιδιώκει είναι μια αξιοπρεπής ήττα.

Γράφει ο Γιώργος Δ. Ευθυμίου

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει, ωστόσο είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει ακόμη και αυτό. Ενδεικτική ήταν η χθεσινή θλιβερή εικόνα στο Δημαρχείο Φαιστού στις Μοίρες Ηρακλείου. Ο πρωθυπουργός εκνευρισμένος, τσακώνεται με τους αγρότες χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι και ζητά από δημοσιογράφους και κάμερες να αποχωρήσουν από την αίθουσα.

Πίσω από το επιχείρημα «εδώ γίνεται ειλικρινής διάλογος, όχι εκπομπή», είναι προφανής η αγωνία του ιδίου και του Μεγάρου Μαξίμου να μην καταγραφούν τα παράπονα αλλά και οι δεσμεύσεις του απέναντι στον αγροτικό κόσμο. Ομως, ο «σε μένα δεν θα κάνετε τέτοια» θα έπρεπε να μην ξεχνά την απλή, αλλά σοφή φράση του ελληνικού λαού, «όπως έστρωσες, κοιμήσου». Αλλωστε και οι διαρροές για εκλογές που γέμιζαν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (όσων έχουν μείνει τέλος πάντων) το τελευταίο διάστημα ξεκινούσαν από τον αριθμό 19 της Ηρώδου Αττικού.

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, αν πραγματικά ο κ. Τσίπρας έχει ως στόχο τις εκλογές άμεσα. Ισως οι σχετικές διαρροές ήταν ένα μέσο απειλής προς τους Ευρωπαίους. Ισως είχαν και έχουν σκοπό να συσπειρώσουν το όποιο ακροατήριο του έχει απομείνει και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θα πρέπει να ψηφίσουν τα νέα μέτρα αν επιλέξει να παραμείνει στην εξουσία. Το γεγονός πάντως είναι ένα. Ακόμη και αν ο κ. Τσίπρας δεν είχε στις προθέσεις του τις κάλπες, η οικονομία και η κοινωνία θα τον σύρουν σε αυτές.

Ο πρωθυπουργός έχει πέσει στην παγίδα που ο ίδιος έστησε. Η εκλογολογία από μόνη της αναγκάζει την οικονομία να προεξοφλεί τις εκλογές σαν πιθανό ενδεχόμενο, όσο και αν στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο εμφανίζονται προβληματισμένοι από την περίπτωση η Ελλάδα να μπει σε προεκλογική περιπέτεια πριν ολοκληρωθεί το τρίτο μνημόνιο. Μέρκελ, Σόιμπλε, Ολάντ, Μοσκοβισί και οι υπόλοιποι πολιτικοί στην Ευρώπη μετρούν επίσης τον πολιτικό αντίκτυπο στις χώρες τους, ειδικά τώρα που μέσα στο 2017 υπάρχουν κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Ειδικά η Ανγκελα Μέρκελ, την οποία απασχολεί κυρίως το προσφυγικό – μεταναστευτικό, έπειτα και από τα τελευταία τραγικά γεγονότα, θέλει ηρεμία στα υπόλοιπα ζητήματα ως τις γερμανικές εκλογές. Ομως για τον κ. Τσίπρα είναι πλέον αργά, καθώς εγκλωβίστηκε στην αδιέξοδη κατάσταση που ο ίδιος δημιούργησε. Η δεύτερη αξιολόγηση έχει πάρει εκ νέου αναβολή τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο όταν το ΔΝΤ θα επαναξιολογήσει τη στάση του έπειτα από την εκλογή Trump, η φοροκαταιγίδα σαρώνει τα πάντα στη χώρα και το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά νέο αφήγημα.

Ομως ό,τι και να κάνει πλέον ο πρωθυπουργός, το μόνο μονοπάτι που έχει αφήσει ανοικτό είναι αυτό που οδηγεί τον ίδιο και την κυβέρνησή του προς την έξοδο. Τους υπόλοιπους δρόμους που υπήρχαν τους σφράγισε με τον λαϊκισμό και τα ψέματά του, σπέρνοντας αριστερά και δεξιά τον διχασμό και την πόλωση. Και ίσως κάποια στιγμή ο κ. Τσίπρας καταλάβει ότι στους πολίτες πλέον «δεν κάνουν τέτοια»…