Κανείς δεν υπολογίζει τον «απερχόμενο» Τσίπρα

21/12/16 • 10:18 | UPD 21/12/16 • 10:18

Η πραγματική οικονομία συνεχίζει να βουλιάζει, η κυβέρνηση καταρρέει δημοσκοπικά, ενώ μπροστά του ο πρωθυπουργός έχει το χαρτί συμφωνίας με το ΔΝΤ που περιέχει νέες περικοπές συντάξεων και μείωση αφορολόγητου.

  • Save
Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόμενος σε πλήρη απόγνωση νόμιζε πως έβγαλε τον τελευταίο άσο από το μανίκι του. «Απείλησε» ότι θα αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη προσφεύγοντας σε πρόωρες κάλπες. Μέσα σε λίγες ώρες το χαρτί κάηκε και ο ίδιος άλλαξε για μια ακόμη φορά τακτική προειδοποιώντας πως δεν θα εγκαταλείψει εύκολα το Μαξίμου.

ΑΥΤΗ ήταν και η μοιραία κίνηση για τον πρωθυπουργό. Ετσι κι αλλιώς είχε προλάβει να κάψει όσους άσους διέθετε από το 2015. Οι δυο εκλογές και το δημοψήφισμα ανάλωσαν το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κεφαλαίου που διέθετε. Οσο κι αν προσπαθεί πάντοτε να εκπλήσσει με τις μη αναμενόμενες κινήσεις του, πλέον δεν έχει περιθώρια ελιγμών. Το σημαντικότερο λάθος στο οποίο υπέπεσε ο Αλέξης Τσίπρας είναι ότι βάζοντας το «περίστροφο» των εκλογών στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης παραδέχθηκε ότι η κυβέρνησή του πλησιάζει κοντά στην ημερομηνία λήξης.

ΠΛΕΟΝ αυτό αποτελεί και τη μεγαλύτερη αδυναμία του πρωθυπουργού. Ολοι, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ασχολούνται με το πότε θα γίνουν εκλογές. Η κοινωνία δείχνει πια να αγνοεί τα επικοινωνιακά τερτίπια της κυβέρνησης. Οι πολίτες πλήρως απογοητευμένοι δεν πιστεύουν τα επαναλαμβανόμενα και αντικρουόμενα αφηγήματα του Μαξίμου. Οσοι έχουν χρήματα ούτε καν σκέφτονται είτε να τα γυρίσουν στις τράπεζες είτε να τα επενδύσουν. Οι δανειστές παίζουν καθυστερήσεις εκμεταλλευόμενοι τα παιδιάστικα λάθη της κυβέρνησης, γιατί γνωρίζουν ότι δεν έχουν αξιόπιστο διαπραγματευτή απέναντί τους.

Ο ΑΛΕΞΗΣ Τσίπρας αποδέχθηκε τον ρόλο του «απερχομένου». Στην ουσία αυτοαπενεργοποιήθηκε. Κανείς δεν τον υπολογίζει πλέον. Τα πράγματα πλέον είναι απλά. Ο κόσμος το έχει τούμπανο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κρυφό καμάρι. Τίποτα δεν πρόκειται να προχωρήσει μέχρι τη στιγμή που θα αποχωρήσουν από την εξουσία. Και το συμπέρασμα είναι επίσης απλό. Οσο πιο σύντομα προκηρυχθούν εκλογές τόσο πιο γρήγορα θα αλλάξει το κλίμα τόσο για την οικονομία όσο και για την πραγματικότητα των πολιτών.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου