Κυβέρνηση περιορισμένης κατανάλωσης

20/12/16 • 10:12 | UPD 20/12/16 • 10:12

Το κακό με την παροχολογία είναι ότι έχει ημερομηνία λήξης. Στην περίπτωση μάλιστα των παροχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν ληγμένες. Η περίφημη 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους έγινε εν μια νυκτί εφάπαξ παροχή.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Η ισχύς της αναβολής αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου από μακράς διαρκείας (όσο μαίνεται η προσφυγική κρίση, όπως είχε πει στην εξαγγελία του ο πρωθυπουργός), έγινε τελικά ετήσια, αφού η σχετική τροπολογία έχει ως καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2017. Ακόμα και τα συσσίτια των μαθητών της Θεσσαλονίκης που επίσης εξήγγειλε προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, είναι ελλιπώς σχεδιασμένα, αφήνοντας π.χ. έξω τον δήμο Λαγκαδά που επίσης έχει πληγεί από ανεργία όπως και άλλες όμορες περιοχές.

Βέβαια κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις κυβερνήσεις. Εχουν συγκεκριμένη διάρκεια, και η κατανάλωσή τους μετά από κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Πόσες υποσχέσεις να καταπιεί αμάσητες αυτή η χώρα, χωρίς να βαρυστομαχιάσει; Πόσες μεγάλες κουβέντες και ακόμα μεγαλύτερες εξαγγελίες μπορεί να πιστέψει, όταν μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί ούτε μία; Βέβαια, οι υποσχέσεις είναι το προνομιακό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτές κατάφερε να κερδίσει την εξουσία και με κάποιες καινούργιες προσδοκά να τις διατηρήσει.

Ωστόσο μετά από σχεδόν δύο χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας, δεν μπορούν πια να υποστηρίζουν ότι έχουν τις μαγικές λύσεις που υπόσχονταν. Κανένας υπολογισμός τους δεν αποδείχθηκε σωστός, καμία απειλή προς τους δανειστές δεν έπιασε και κάθε φορά που βρίσκουν τα σκούρα ζητούν τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός πάντως συνεχίζει τις περιοδείες του, προσπαθώντας να εξαγοράσει με εξαγγελίες τον πολιτικό χρόνο που βλέπει να εξανεμίζεται.

Είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσουν και άλλες υποσχέσεις, και άλλα «ισοδύναμα μέτρα», σε μια απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης να δει τη φθορά της να μειώνεται. Οσο για το τι θα πει, όταν θα έρθει η ώρα να υλοποιήσει αυτά που υποσχέθηκε, είναι βέβαιο πως κάτι θα βρει. Οπως άλλωστε έλεγε και ο Μακιαβέλι, σε αυτόν που κυβερνά δεν λείπουν ποτέ οι νόμιμοι λόγοι για να αθετήσει μια υπόσχεση.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου