14 ευρώ η «προίκα» Ολάντ στον Βαλς

19/12/16 • 10:22 | UPD 19/12/16 • 10:22

Με τη μακάβρια λογική «ο νεκρός δεδικαίωται» ή τη χυδαιότερη «κανείς δεν κλωτσάει ένα ψόφιο σκυλί» (προς Θεού δεν θίγουμε τον άνθρωπο, ο λόγος το λέει…) οι Γάλλοι άρχισαν να συμπαθούν τον Ολάντ τώρα που ανακοίνωσε την αποχώρησή του!

  • Save
Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Από εκεί που μετά βίας συγκέντρωνε 7% στις δημοσκοπήσεις ξαφνικά το 60% των ερωτηθέντων από την Odoxa πιστεύουν ότι θα είναι καλύτερος πρόεδρος στο τελευταίο πεντάμηνο της θητείας του, χωρίς το άγχος της εξουσίας.

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ο συμπαθής Φρανσουά κατάπιε με περισσή ανωτερότητα τις «νεανικές» απρέπειες Τσίπρα περί «Ολαντρέου» και συντάχθηκε με την Ελλάδα απέναντι στη γερμανική απειλή του Grexit. Εξακολουθεί να το κάνει ακόμη και τώρα, υπερασπιζόμενος την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους. Επειδή πολύ σύντομα θα πάψουμε να ασχολούμαστε μαζί του, αξίζει τον κόπο να δούμε πώς προσπαθεί να βοηθήσει τον υποψήφιο διάδοχό του να αποφύγει την πανωλεθρία στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου.

Η ψηλάφηση της σοσιαλιστικής βάσης δείχνει πως ο υποψήφιος του PS σε αυτή την εκ των προτέρων χαμένη μάχη θα είναι ο απελθών πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, με αουτσάιντερ τον αριστερόστροφο Αρνό Μοντεμπούρ. Ομως στο σύνολο του εκλογικού σώματος ο Βαλς έρχεται πέμπτος με 11% πίσω τον Φιγιόν, τη Λεπέν, τον ανεξάρτητο πρώην υπουργό Οικονομίας Μακρόν και τον αριστερό ριζοσπάστη Μελανσόν. Ούτε με το κυάλι στον δεύτερο γύρο.

Ο Ολάντ πολύ θα ήθελε να προικίσει τον σύντροφό του με κάποιες παροχές α λα Τσίπρα, αλλά τα δημοσιονομικά της Γαλλίας και οι ανελαστικοί ευρωπαϊκοί κανόνες δεν το επιτρέπουν, επισήμανε η Les Echos. Ετσι το μόνο που κατάφερε ήταν να αυξήσει το κατώτατο ωρομίσθιο από 9,67 σε… 9,76 ευρώ μικτά από 1/1/ 2017, δίνοντας 13,9 ευρώ μικτά τον μήνα στους Γάλλους χαμηλόμισθους. Καλύτερο από το τίποτε.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου