Πόσα ψιλά έχετε στο πορτοφόλι σας;

19/12/16 • 10:18 | UPD 19/12/16 • 10:18

Η αύξηση χρήσης του πλαστικού χρήματος είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, που προσδοκά να δει τα έσοδα από τον ΦΠΑ να βελτιώνονται.

  • Save
Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Βάζει λοιπόν «κόφτη» στις συναλλαγές που μπορούμε να κάνουμε με μετρητά, ορίζοντας ποσά πάνω από τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιούμε μόνο κάρτες. Σωστό είναι το μέτρο και παρά τις δυσκολίες που θα έχουν αρχικά οι μεγαλύτερες ηλικίες, είναι βέβαιο πως στο τέλος θα ξεπεραστούν. Ωστόσο, οι κάρτες, και κυρίως οι πιστωτικές, δίνουν εύκολα την αίσθηση πως «λεφτά υπάρχουν», ενώ στην πραγματικότητα το ταμείο είναι μείον. Σε αντίθεση με το ρευστό που δεν λέει ποτέ ψέματα.

Τι αποκαλύπτει λοιπόν η εικόνα των πορτοφολιών μας; Πως το γυρίσαμε στα ψιλά, γιατί χοντρά, πια, δεν υπάρχουν. Το κατάλαβε μέχρι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ενέκρινε για το 2017 να εκδοθούν στην Ελλάδα κέρματα συνολικής αξίας 106,3 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει εγκριθεί για τη χώρα μας από την ΕΚΤ, και ένα από τα υψηλότερα στην ευρωζώνη. Και για να γίνουν κατανοητά τα μεγέθη, να αναφέρουμε ότι η Ιταλία θα κόψει κέρματα αξίας 94,2 εκατομμυρίων ευρώ, η Πορτογαλία 62 εκατ. ευρώ, η Αυστρία 87,2 εκατ. ευρώ, το Βέλγιο 51 εκατ. ευρώ. Από τις 19 χώρες της ευρωζώνης, μόνο τρεις χώρες θα κόψουν περισσότερα κέρματα από εμάς. Η Γερμανία (419 εκατ. ευρώ), η Ισπανία (359,3 εκατ. ευρώ) και η Γαλλία (224,3 εκατ. ευρώ).

Η αυξανόμενη χρήση των κερμάτων από τους Ελληνες καταναλωτές ξεκίνησε μαζί με την οικονομική κρίση και φθάνει φέτος στην κορύφωσή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2015 η Ελλάδα είχε λάβει αρχικά άδεια για έκδοση κερμάτων αξίας 13,3 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά μετά ζήτησε αύξηση του ποσού στα 52,7 εκατομμύρια, αίτημα που έγινε αποδεκτό.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρονταν στην απόφαση της ΕΚΤ, το αίτημα του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών βασιζόταν σε μια «απρόσμενη αύξηση της ζήτησης για κέρματα» (an unexpected rise in the demand for coins). Η αυξητική τάση συνεχίστηκε και το 2016, όταν η Ελλάδα εξέδωσε κέρματα αξίας 79,5 εκατομμυρίων ευρώ. Να λοιπόν που οι Ελληνες μάθαμε να εκτιμούμε τα 50λεπτα και τα μονόευρα, τα οποία, προ κρίσης, σνομπάραμε ή απλώς δεν υπολογίζαμε.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου