Πήγε να εκβιάσει με πρόωρες εκλογές και επέστρεψε με απειλές ότι δεν φεύγει

19/12/16 • 10:14 | UPD 19/12/16 • 10:14

Τα κόλπα του Τσίπρα με τους Ευρωπαίους δεν είναι ανέξοδα. Η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης δεν είναι πλέον θέμα ημερών αλλά μηνών, όπως είπε χθες στην «Καθημερινή» ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο λογαριασμός διαρκώς μεγαλώνει, ενώ επανέρχονται σενάρια για Grexit.

  • Save
Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Η καχυποψία επέστρεψε στο τραπέζι μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών, κάτι που όσες φορές το έχουμε δει στο παρελθόν οδηγεί σε πρόσθετα μέτρα.

Ο πρωθυπουργός δείχνει να είναι μπλεγμένος στις υπογραφές του σαν ένα ψάρι στην πετονιά του ψαρά.

Αμφισβητεί τα πρωτογενή πλεονάσματα πέραν του 2018, όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην τελευταία Σύνοδο του Eurogroup συναίνεσε στη διατήρησή τους.

Θριαμβολογεί για την ελάφρυνση του χρέους που «πέτυχε» έως το 2060 όταν αποκαλύπτεται ότι βασική παραδοχή για τη μείωση των τόκων είναι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% έως το 2028!

Σπεύδει να χορηγήσει το βοήθημα των 617 εκατομμυρίων ευρώ ενώ γνωρίζει ότι το πλεόνασμα θα κριθεί τον προσεχή Απρίλιο με βάση τα στοιχεία της Eurostat αλλά και ότι έχει δεσμευθεί από τον Ιούλιο του 2015 πως δεν θα προχωρεί σε καμία δημοσιονομική κίνηση χωρίς να έχει την έγκριση των δανειστών.

Ολα αυτά φανερώνουν ότι ο πρωθυπουργός έχει αυτοεγκλωβιστεί στο μνημόνιό του και δεν ξέρει πώς να το χειριστεί. Υποτίθεται ότι πήγε στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες με βασικό όπλο ότι εάν προσφύγει σε κάλπες θα δημιουργήσει αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή και επιστρέφοντας προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να «παραδώσει στους yes men».

Εκβίαζε με πρόωρες εκλογές και απειλεί τώρα ότι δεν πρόκειται να φύγει.

Το πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα είναι ότι δεν τον ακούει κανένας. Στο εξωτερικό κήρυξε τον πόλεμο στο ΔΝΤ όταν πριν από λίγους μήνες υποστήριζε ότι είναι ο μοναδικός σύμμαχος της Ελλάδας για το ζήτημα του χρέους και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η Μέρκελ, που ήταν ο σημαντικότερος συνομιλητής του πρωθυπουργού, έχει υιοθετήσει πιο αυστηρή γραμμή λόγω του μεταναστευτικού και εν όψει των γερμανικών εθνικών εκλογών, ενώ Ολάντ και Ρέντσι που λεκτικώς υποστήριζαν τα ελληνικά θέματα αποστρατεύτηκαν ή είναι απερχόμενοι πολιτικοί.

Στο εσωτερικό καταγράφεται πρωτοφανής κοινωνική δυσαρέσκεια, ενώ ακόμη και οι παροχές δεν απέτρεψαν την περαιτέρω πτώση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολύ απλά ο κ. Τσίπρας είναι μόνος απέναντι στο μνημόνιό του. Το ξέρει και για αυτό πράττει το μόνο που ξέρει καλά: σπέρνει διχαστικό λόγο, λασπολογεί τους πολιτικούς του αντιπάλους, δημιουργεί εχθρούς εντός και εκτός συνόρων.

Μόνο που με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να αποφύγει τις υπογραφές του, παρά μόνο με την «ηρωική έξοδο», που όλα δείχνουν ότι σχεδιάζει…

ΕΡΧΕΤΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΟΚ

Από την 1η Ιανουαρίου εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι και επαγγελματίες θα βρεθούν μπροστά σε ένα νέο σοκ επιβαρύνσεων μέσω της αύξησης των εισφορών τους. Ηδη αρκετοί επιλέγουν να κλείσουν βιβλία και μπλοκάκια καταφεύγοντας στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, ενώ μεγαλύτερες επιχειρήσεις μεταναστεύουν φορολογικά στις γειτονικές χώρες. Πρόκειται για φορολογική τρέλα που θα ενταθεί από τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους και τη σχεδιαζόμενη νέα μείωση του αφορολογήτου ορίου. Η κυβέρνηση στο όνομα της κοινωνικής ισοπέδωσης αποτελειώνει τη μεσαία τάξη και τους εναπομείναντες θύλακες επιχειρηματικότητας.

ΜΑΖΕΥΕΙ ΚΟΣΜΟ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Ολες οι περιοδείες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη χαρακτηρίζονται από την ισχυρή παρουσία των πολιτών. Δεν είναι μόνο η βάση της ΝΔ, που είναι απολύτως συσπειρωμένη, αλλά πλέον ο κόσμος και πέραν των ορίων της παράταξης ενδιαφέρεται να ακούσει τις προτάσεις Μητσοτάκη για την οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει σε κρίσιμους τομείς διακυβέρνησης, όπως είναι η Παιδεία, η Υγεία και το Δημόσιο. Η ψήφος διαμαρτυρίας για τα πεπραγμένα του Τσίπρα αρχίζει να μετατρέπεται σε θετική επιδοκιμασία για τις προτάσεις Μητσοτάκη.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου