Ο Τσίπρας θα έπρεπε να προκηρύξει εκλογές σήμερα!

17/12/16 • 12:04 | UPD 17/12/16 • 12:04

Kάποια στιγμή η δεξαμενή με τα πολιτικά αφηγήματα στερεύει. Αυτό βιώνει τώρα και ο Αλέξης Τσίπρας. Μετά τη Σύνοδο Κορυφής για πρώτη φορά δεν υποσχέθηκε ούτε ανάπτυξη ούτε απογείωση της οικονομίας. Είπε αυτό που γνωρίζει όλη η ελληνική κοινωνία: «βρισκόμαστε μπροστά σε μια δύσκολη πραγματικότητα».

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΤΟ ΥΦΟΣ του πρωθυπουργού αποκάλυψε το αδιέξοδο μπροστά στο οποίο βρίσκεται τόσο η χώρα όσο και ο ίδιος. Αν και οι δηλώσεις του ήταν σύντομες περιείχαν δύο σημαντικά μηνύματα. Το πρώτο ήταν πως θεωρεί «αντιδημοκρατική την εμμονή του ΔΝΤ για νομοθέτηση μέτρων μετά το 2019. Κανένα κοινοβούλιο δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί κάτι τέτοιο». Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είπε ότι τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ είναι παράλογα και υφεσιακά, αλλά επέμεινε στους δημοκρατικούς θεσμούς.

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ αυτό ενώ αρχικά ακούγεται λογικό, αποδεικνύεται ως ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα που έχουν ειπωθεί. Ο Αλέξης Τσίπρας εννοεί ότι δεν μπορεί να ψηφίσει νόμους που θα ξεπερνούν τον κοινοβουλευτικό βίο της κυβέρνησής του. Ξεχνάει ότι η βραχυπρόθεσμη συμφωνία για το χρέος αφορά την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων έως το 2060. Ουσιαστικά, δηλαδή, δεσμεύει τις κυβερνήσεις των επόμενων 44 ετών! Και όλοι οι υπόλοιποι μνημονιακοί νόμοι έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές και επηρεάζουν πολλούς τομείς της οικονομίας, τουλάχιστον, για την επόμενη δεκαετία.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ απλά στρώνει το χαλί για να μπορέσει να προκηρύξει πρόωρες κάλπες. Θα επικαλεστεί το παραπάνω αστείο προεκλογικό επιχείρημα για να σηκώσει όπως και το 2015 την αντιμνημονιακή παντιέρα. Ετσι κι αλλιώς η απάντησή του σε ερώτηση δημοσιογράφου ξεκαθάρισε πιο πολύ τα πράγματα. Για πρώτη φορά δεν επανέλαβε το σύνθημα «εκλογές το 2019». Αντιθέτως, δήλωσε πως «η επόμενη χρονιά είναι εκλογική για πολλές χώρες της Ευρώπης. Δεν χωράνε καπρίτσια και εκβιασμοί. Ολοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει μπροστά του την ιδανική ευκαιρία για ηρωική έξοδο. Βρίσκεται σε «ρήξη» με το ΔΝΤ, το Eurogroup, το Βερολίνο -η Μέρκελ ξέκοψε κάθε συζήτηση για «πολιτική συμφωνία»- και βέβαια με την αντιπολίτευση. Κανονικά ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να προκηρύξει εκλογές σήμερα. Εχει, ίσως, για τελευταία φορά την ευκαιρία να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται για τον ΣΥΡΙΖΑ. Να πάρει ένα αξιοπρεπές ποσοστό και να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση. Γιατί αν υπογράψει νέο μνημόνιο θα ακολουθήσει οριστικά τον δρόμο του ΠΑΣΟΚ καταλήγοντας σε μονοψήφιο ποσοστό. Ας προσφύγει, λοιπόν, σε πρόωρες κάλπες. Ισως θα είναι και η μοναδική σωστή πολιτική κίνηση που θα έχει κάνει τους τελευταίους 23 μήνες.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap