Ευτυχισμένο το 2015

15/12/16 • 10:05 | UPD 15/12/16 • 10:05

Δεκαέξι ημέρες μάς χωρίζουν από το 2015. Η νέα χρονιά θα είναι δύσκολη αλλά και γεμάτη ελπιδοφόρες προκλήσεις αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να διαπραγματευτεί σκληρά με τους δανειστές.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Δεν θα υποκύψει σε πιέσεις και εκβιασμούς, θα αποδείξει το δίκιο της Ελλάδας και, το κυριότερο, θα αλλάξει τον τρόπο που σκέφτονται οι Ευρωπαίοι. Μπορεί μάλιστα να αλλάξει και ολόκληρη την Ευρώπη, ίσως και λίγο τη Λατινική Αμερική. Ας μην ανησυχούμε καθόλου, γιατί το 2015 εμείς θα βαράμε το νταούλι και εκείνοι θα χορεύουν.

Ναι, θα μπορούσαν τα παραπάνω να είναι αλήθεια σε ένα παράλληλο σύμπαν. Και ως ένα βαθμό είναι, αφού ο χωροχρόνος με αυτή την κυβέρνηση μοιάζει να έχει φρακάρει σε μια σχισμή. Ολο νομίζεις πως κάτι θα αλλάξει, πως θα ξεκολλήσει επιτέλους η χώρα από αυτή την αέναη διαπραγμάτευση, από τους φραστικούς λεονταρισμούς και τις υπαναχωρήσεις της τελευταίας στιγμής, πως θα σταματήσουν επιτέλους να κλοτσάνε την καρδάρα με το γάλα. Αλλά γρήγορα καταλαβαίνεις πως τους είναι αδύνατο, ξεπερνά τις ικανότητες, ίσως και τις επιθυμίες τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του κατάφεραν μέσα σε λίγα 24ωρα να στρέψουν εναντίον της Ελλάδας όλους τους δανειστές και εταίρους. Από το ΔΝΤ μέχρι τον Σόιμπλε και τον Ντάισελμπλουμ. Το εξωφρενικό μάλιστα είναι ότι, ακόμα και να διαφωνούν όλοι οι θεσμοί μεταξύ τους (όπως στο θέμα των πλεονασμάτων π.χ.), έρχεται η στιγμή που ενώνονται εναντίον μας! Ισως κάποτε να αποτελέσει ξεχωριστό κεφάλαιο στη στρατηγική του πολέμου το πώς καταφέρνει κάποιος να μετατρέπει το «διαίρει και βασίλευε» σε «διαίρει και υπάκουε».

Από χθες όλοι οι πολιτικοί αναλυτές εντός και εκτός χώρας παραλληλίζουν τις μέρες που διανύουμε με το καταστροφικό 2015. Σύγκρουση κορυφής, πόλωση κλίματος, αιφνιδιαστικές εκλογές, στασιμότητα ελληνικής οικονομίας, απώλεια δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, επιστροφή στο σημείο μηδέν, και όλα αυτά σκεπασμένα από την απατηλή λάμψη της ματαιοδοξίας του ΣΥΡΙΖΑ. Πέρσι πάγωσε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και δεν ξεπάγωσε ποτέ, φέτος παγώνουν τα μέτρα για το χρέος. Κάτι σαν πολιτική κρυοσυντήρηση, δηλαδή, χωρίς όμως την προσδοκία ανάστασης.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου