O Tσίπρας δεν έχει κανένα πρόβλημα να ξαναδιαλύσει τα πάντα για την καρέκλα

15/12/16 • 09:59 | UPD 15/12/16 • 09:59

Η χθεσινή δημοσκόπηση της MRB είναι συντριπτική για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα. Ποτέ ξανά στα χρόνια της μεταπολίτευσης δεν έχει καταγραφεί τόσο βίαιη ανατροπή των δεδομένων σε βάρος κυβέρνησης που κέρδισε εκλογές μόλις πριν από 15 μήνες. Φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί την πορεία του ΠΑΣΟΚ, μόνο που επειδή δεν έχει διαμορφώσει δική του στέρεη κομματική βάση, μπορεί να επιστρέψει στα γνώριμα ποσοστά του 3% με 4%.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Δεν είναι μόνο η πρόθεση ή εκτίμηση ψήφου που δίνει προβάδισμα 12-13 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία ούτε τα υψηλά ποσοστά καταλληλότητας του Μητσοτάκη σε σχέση με τον εν ενεργεία πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αυτά με κάποιον τρόπο θα μπορούσε το Μαξίμου να τα παραβλέψει ελπίζοντας σε ένα εκλογικό θαύμα μέχρι τη λήξη της κυβερνητικής θητείας, όμως ο κ. Τσίπρας απέναντί του έχει ένα βουνό κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Τα στοιχεία της έρευνας είναι κόλαφος για την κυβέρνηση: Για πρώτη φορά είναι σχεδόν καθολική (93%) η εκτίμηση των πολιτών ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν στη λάθος κατεύθυνση. Με ίδια ποσοστά οι ερωτηθέντες χρησιμοποιούν αρνητικές λέξεις -όπως οργή, ντροπή και φόβο- για να αποτυπώσουν την πραγματικότητα που βιώνουν ενώ μόνο το 2,9% εκτιμά ότι η προσωπική του κατάσταση θα βελτιωθεί τους επόμενους 12 μήνες. Προφανώς οι τελευταίοι θα είναι κάποιοι μετακλητοί υπάλληλοι που διορίστηκαν ή οι πιστοί οπαδοί της Κουμουνδούρου.

Η δημοσκόπηση όμως έχει και δύο άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Στο ερώτημα ευρώ ή δραχμή, το 61,3% τάσσεται υπέρ του ενιαίου νομίσματος, αλλά υπάρχει ένα ευκρινές ποσοστό 34,6% που θέλει Grexit. Επίσης, το 63,8% πιστεύει ότι σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων πρέπει η χώρα να οδηγηθεί σε ρήξη με τους δανειστές και μόνο το 23,3% διαφωνεί με αυτό το ενδεχόμενο. Στο επόμενο ερώτημα πάντως για το ποιος μπορεί να πετύχει καλύτερη συμφωνία για χρέος και πλεόνασμα, το 34,1% επιλέγει τη Ν.Δ. και μόνο το 15,6% τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό δείχνει ότι μπροστά στη γενικευμένη απογοήτευση του κόσμου, ο κ. Τσίπρας έχει δύο δρόμους: Ή να υπογράψει τα μέτρα σε κάποιο ανεκτό πολιτικό πλαίσιο και να κερδίσει πολιτικό χρόνο ελπίζοντας στην ανάκαμψη της οικονομίας ή να αρχίσει να βλέπει «επαναστατικά όνειρα και ρήξεις». Το πρόβλημα είναι ότι η κοινωνία δεν τον πιστεύει, ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει και οι πολίτες θέλουν εκλογές και -ευτυχώς ακόμη- ευρώ…

ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΣΤΗΝ MRB ΠΟΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΠΠΑΣ;

Πώς το είπε την προηγούμενη εβδομάδα ο Νίκος Παππάς στη Βουλή; «Ο κόσμος περνά καλύτερα τώρα από το 2014». Κάτι αντίστοιχο έλεγε και ο έτερος της κυβερνητικής παρέας Π. Πολάκης ότι οι πολίτες με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι καλύτερα σε σχέση με τη Ν.Δ. Πρέπει λοιπόν να «καταγγείλουμε» την MRB και το φίλο Δημήτρη Μαύρο γιατί στην έρευνα των «Τάσεων» επέτρεψαν τη συμμετοχή των δύο υπουργών! Συγκεκριμένα, στο ερώτημα ποια είναι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, βρέθηκε 0,4% του δείγματος που τη χαρακτήρισε καλή ενώ το 93,5% άσχημη. Επειδή μάλλον δεν υπάρχει μέσος πολίτης που να θεωρεί ότι η οικονομία πάει καλά, μάλλον κάτι υπουργοί θα άλλαξαν τη φωνή τους και θα συμμετείχαν στην έρευνα της MRB.

Ο ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

Ενδιαφέρουσα η συνέντευξη του Γ. Βαρουφάκη στο Βήμα Fm και στους Μπ. Παπαπαναγιώτου και Αργ. Παπαστάθη για το πώς εξελίσσεται η διαπραγμάτευση. Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει αλλά επιβεβαίωσε και το «ναρκισσισμό» του υποστηρίζοντας ότι ακόμη κι αν δεν είχε πέσει ο Σαμαράς τον Δεκέμβριο του 2014, η Ελλάδα θα υπέγραφε τετραετές Μνημόνιο. Σαν να θέλει να πει ότι η Ελλάδα είναι η χώρα των καταραμένων που δεν μπορεί να βγει από τα μνημόνια, όπως έκαναν Πορτογαλία, Κύπρος και Ιρλανδία. Δεν είναι έτσι, η χώρα θα δεχόταν ήπια μέτρα, σε σχέση με το Μνημόνιο Τσίπρα, θα βρισκόταν στις αγορές και ο Σόιμπλε θα καθόταν στη γωνία του. Αλλά, όπως ο ίδιος ομολόγησε, ο Γερμανός υπουργός είχε επιλέξει τον αφελή Αλέξη για να υλοποιήσει τα σχέδιά του.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου