Επεται η κάθαρση…

14/12/16 • 10:09 | UPD 14/12/16 • 10:09

Διάλογος Βαρουφάκη-Σόιμπλε:

Βαρουφἀκης: Βόλφγκανγκ, πες μου, πότε αποφάσισες να ρίξετε τον Σαμαρά;

Σόιμπλε: Τον Ιούνιο του 2014.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Αυτόν το φοβερό διάλογο αποκάλυψε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην παρουσίαση του βιβλίου του. Και πρόσθεσε: Από το 2014 είχαν αποφασίσει να επιβάλουν το τρίτο Μνημόνιο.

Ποτέ τόσο λίγες λέξεις δεν εξιστόρησαν με τόση ενάργεια την τραγωδία της Ελλάδας. Ποτέ τόσο λίγες λέξεις δεν αποκάλυψαν τα γεγονότα που έφεραν την Ελλάδα στη σημερινή ολική απαξίωσή της.

Πρὠτη σημείωση: Ο Βαρουφάκης είχε αποκτήσει τόσο στενή σχέση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ώστε τον εμπιστεύθηκε για να του ομολογήσει ότι έκανε την προγραφή της κυβέρνησης Σαμαρά.

Σημείωση δεύτερη: Ο Βαρουφάκης καθύβριζε τον Σόιμπλε στην Ελλάδα. Οπως αντιλαμβάνεστε, τον έγλειφε αρκούντως στις Βρυξέλλες.

Η πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά δεν έγινε από ολίσθημά της, ώστε να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ούτε επετεύχθη με εθελουσία παραίτησή της, επειδή βρέθηκε σε αδιέξοδο.

Ο Τσίπρας, ο Καμμένος και ο Κουβέλης ήταν αυτοί που ωθούσαν τους βουλευτές -με ύβρεις, απειλές, υποσχέσεις- να μην εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ετσι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, παραιτήθηκε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και η χώρα οδηγήθηκε στις εκλογές.

Σημείωση τρίτη: Ο Σόιμπλε αποκαλύπτεται ως ο σκηνοθέτης της πτώσης της κυβέρνησης Σαμαρά. Το μακρύ όμως χέρι του Σόιμπλε ήταν ο Τσίπρας, ο Καμμένος και ο Κουβέλης. Συνεργάστηκαν με εξωτερικούς παράγοντες εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης; Μένει να ερευνηθεί.

Ο λόγος που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επεδίωκε την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά; Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών; Ο ανασχηματισμός του Ιουνίου; Οχι. Ειναι σαφής ο Βαρουφάκης: Επρεπε να περάσει το τρίτο Μνημόνιο.

Ο Σαμαράς όχι μόνον δεν συζητούσε τρίτο Μνημόνιο, αλλά προσέφυγε και στις αγορές δοκιμάζοντας τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας και τα νεύρα των Βρυξελλών.

Ο Σόιμπλε δεν ήθελε η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της. Ηθελε να αποτελεί παράδειγμα αποτρεπτικό για να ελέγχει ακόμη και τη Γαλλία. Επεδίωκε κυβέρνηση του χεριού του. Ο Σαμαράς έλεγε πολλά όχι. Εκείνος ήθελε πρωθυπουργό «ναι σε όλα». Τον βρήκε, μετά από λίγη άσκηση, στο πρόσωπο Τσίπρα.

Ομως, γιατί να αποδώσουμε αξιοπιστία στα λόγια του Βαρουφάκη; Ποιος μας εγγυάται ότι έγινε ο διάλογος; Γιατί να πιστέψουμε ότι οι «ξένοι» ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις στην Ελλάδα;

Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι ψεύδεται ο Βαρουφάκης, η πραγματικότητα συνηγορεί υπέρ των λεγομένων του: Τσίπρας, Καμμένος, Κουβέλης έριξαν την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Τσίπρας και Καμμένος χρέωσαν την Ελλάδα με 86 δισεκατομμύρια και υπέγραψαν το τρίτο Μνημόνιο. Τώρα, η Ελλάδα μένει έρμαιο παντός Σόιμπλε ως το 2024 και βάλε.

Οπως σε κάθε τραγωδία, έπεται η κάθαρση…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου