Ο Σόιμπλε προτιμά Τσίπρα και δραχμή!

14/12/16 • 09:55 | UPD 14/12/16 • 13:03

Η αποκάλυψη του Γιάνη Βαρουφάκη ότι ο Σόιμπλε αποφάσισε την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά μετά την ήττα της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, τον Ιούνιο του 2014, εξηγεί πολλά από τα δεινά που υφίσταται σήμερα η χώρα.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Η ιστορία αυτή συμβαδίζει με τα όσα διεμείφθησαν εκείνη την περίοδο, όταν μάταια ο Γκίκας Χαρδούβελης προσπαθούσε να κλείσει συμφωνία αλλά ο Τόμσεν του ΔΝΤ ανέβαζε διαρκώς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων νέες απαιτήσεις.

Συμπίπτει όμως και με την απειλή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα τον Οκτώβριο του 2014 προς κυβέρνηση και δανειστές «να μη διανοηθούν να υπογράψουν οποιαδήποτε συμφωνία» γιατί ο ίδιος θα την… έσκιζε!

Ακολούθησε η αποτυχημένη προσπάθεια εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με τη σύμπραξη Τσίπρα-Κουβέλη και την προβοκάτσια για χρηματισμούς βουλευτών και ύστερα ήρθαν ο «Γιάνης» με τον Αλέξη για να μας διορθώσουν όλους.

Η χθεσινή δήλωση του Βαρουφάκη επιβεβαίωσε τις ενδείξεις για το πώς οδηγηθήκαμε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Ομως η ιστορία δεν τελείωσε τον Ιανουάριο του 2015. Το δράμα της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται και δυστυχώς έχει δράκο.

Ο Σόιμπλε, που από τον Ιούνιο του 2014 ξέγραψε τον Σαμαρά και έβαλε στη θέση του κυβερνήτη τον Τσίπρα, διακρίνεται από την εμμονή του Grexit. Ο Γερμανός πολιτικός δεν κρύβει την επιθυμία του για δημιουργία ενός «καθαρού ευρώ» χωρίς την ταλαιπωρία της Ελλάδας ενώ θεωρεί ότι η χώρα μας δεν έχει προοπτικές παραμονής στην ευρωζώνη. Το σχέδιό του είχε ακυρωθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά γιατί η Ελλάδα πετύχαινε τους στόχους της και βρισκόταν ένα βήμα πριν από την έξοδο από τα Μνημόνια, μέσω της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, κάτι που δεν έγινε ποτέ πράξη, από τη στιγμή που οι δανειστές είχαν προαποφασίσει την εκλογή Τσίπρα.

Για πρώτη φορά ο Σόιμπλε είχε προτείνει την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή το 2011 στον Βενιζέλο που αρνήθηκε, το ξαναπρότεινε στον Βαρουφάκη με τη μορφή ενός προσωρινού «time out» από το ευρώ, το λέει εκ νέου τις τελευταίες ημέρες.

Επειδή πολιτικοί σαν τον Σόιμπλε τρέφονται από την επιβεβαίωση των θεωριών τους και επειδή η Ελλάδα ξαναβρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, επειδή η κυβέρνηση τα έχει κάνει μαντάρα στις διαπραγματεύσεις, οι ευθύνες του Τσίπρα είναι τεράστιες για τις προσεχείς εξελίξεις. Οποιος παρέχει συνδρομή στο γερμανικό σχέδιο για δραχμή δεν αντιλαμβάνεται τους εθνικούς κινδύνους και την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία που θα εκμηδενίσει εισοδήματα και περιουσίες. Και οι ευθύνες δεν θα είναι μόνο πολιτικές.

ΣΑΝ ΤΟ ΨΑΡΙ ΣΤΟ ΑΓΚΙΣΤΡΙ

«Θέλουμε το ΔΝΤ αλλά χωρίς μέτρα. Το ΔΝΤ πρέπει να επιμείνει στα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα αλλά έχει πέσει έξω σε όλες τις εκτιμήσεις του». Οι αλλοπρόσαλλες δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών θυμίζουν ψάρι που βρίσκεται στο αγκίστρι και τραβάει την πετονιά για να ξεφύγει. Το ΔΝΤ φεύγει μόνο με λεφτά και οι Ευρωπαίοι δεν βάζουν ούτε ευρώ. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει δεσμευθεί με την υπογραφή της για τη συμμετοχή του ΔΝΤ ενώ εάν φύγει από το πρόγραμμα χωρίς να υπάρχει άλλη χρηματοδοτική κάλυψη η χώρα δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Το πρόβλημα με την κυβέρνηση είναι ότι ξεκινούν πολέμους χωρίς να ξέρουν πώς θα τους τελειώσουν.

ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΞΟΡΓΙΖΕΙ!

Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει με τους συνταξιούχους. Ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει 617 εκατομμύρια ευρώ, η αίσθηση που υπάρχει από τον κόσμο των συνταξιούχων είναι ότι ο Τσίπρας κατάφερε να τους εξοργίσει επειδή θεωρούν ότι προσπαθεί να τους υφαρπάξει την ψήφο. Την πάτησαν την πρώτη φορά το 2015, όταν θέλησαν να αποφύγουν τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που θα μείωνε τις επικουρικές κατά 4% με 5% και ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ για να δεχθούν πολλαπλάσιες μειώσεις. Ο,τι κι αν κάνει ο πρωθυπουργός τώρα γυρίζει μπούμερανγκ.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου