Στη νεοελληνική τραγωδία δεν υπάρχουν από μηχανής θεοί

13/12/16 • 10:19 | UPD 13/12/16 • 10:19

Το μεσημέρι της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας θα καθίσει για μια ακόμη φορά στο τραπέζι με την Ανγκελα Μέρκελ. Το ζητούμενο θα είναι και πάλι πώς με μια πολιτική διαπραγμάτευση η κυβέρνηση θα φτάσει σε μια πολιτική συμφωνία με τους δανειστές τόσο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης όσο και για το ύψος των πλεονασμάτων μετά το 2018, ουσιαστικά για τον νέο λογαριασμό επώδυνων μέτρων για τους πολίτες.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΤΟ ΕΡΓΟ το έχουμε ξαναδεί. Η καγκελάριος από το 2010 πάντοτε έλεγε καλά λόγια στους Ελληνες πρωθυπουργούς, αλλά όταν η κουβέντα έφτανε στα μέτρα τους παρέπεμπε στην τρόικα και στις αποφάσεις του Eurogroup. Πολύ περισσότερο τώρα που η Ανγκελα Μέρκελ βρίσκεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ενώ μέσα στο 2017 θα στηθούν κάλπες και σε Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία.

ΑΠΟ ΤΗΝ πρώτη μέρα που διεκδίκησε τη διακυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας έχει παρουσιάσει αρκετές φορές τη δική του θεώρηση για τη λύση της οικονομικής κρίσης. Το αφήγημα προσομοιάζει με τις αρχαίες τραγωδίες, όπου η λύση ερχόταν με την εμφάνιση του από μηχανής θεού. Στο ξεκίνημα, λοιπόν, ήταν το μοντέλο της Βενεζουέλας πάνω το οποίο θα έπρεπε να εφαρμόσει και η Ελλάδα για να γκρεμίσει τον ευρωπαϊκό καπιταλισμό.

ΜΟΛΙΣ κέρδισε τις εκλογές ανακάλυψε την περιβόητη συμμαχία του Νότου. Οι επισκέψεις σε Ρέντσι, Ολάντ και η αναμενόμενη, τότε, άνοδος των Podemos στην εξουσία δημιουργούσε τις απαραίτητες ψευδαισθήσεις για… σοσιαλισμό. Στη συνέχεια την άνοιξη του 2015 η κυβέρνηση είδε τον από μηχανής θεό στο πρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Τι θα βρίσκαμε νέα ασφαλή λιμάνια, τι θα παίρναμε μπροστάντζα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή αγωγού, μέχρι και δραχμές θα τυπώναμε στη Μόσχα.

ΦΕΤΟΣ τον ρόλο του από μηχανής θεού υποδύθηκαν δύο ακόμα ισχυροί. Ο Μάριο Ντράγκι -ναι, αυτός ο κατά ΣΥΡΙΖΑ εκβιαστής που υποτίθεται πως πέρσι έκλεισε τις τράπεζες- και ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ολη η Ελλάδα θυμάται πώς ανέμεναν από το Μαξίμου την επίσκεψη Ομπάμα. Οσα διέρρεαν ήταν εντυπωσιακά. Μόλις κατέβαινε στο ελληνικό έδαφος θα κουρευόταν το χρέος και θα βγαίναμε από τα μνημόνια.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ τα αφηγήματα τα δημιούργησε ο Αλέξης Τσίπρας από τη μια για να καλμάρει την οργή της κοινωνίας που φούσκωσε από τα ψέματά του και από την άλλη γιατί απλά δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Τα πράγματα είναι απλά. Και δύσκολα. Κανένας ξένος ηγέτης δεν πρόκειται να εμφανιστεί ως από μηχανής θεός για να δώσει τη λύση στη νεοελληνική τραγωδία. Οποιαδήποτε λύση θα δοθεί εκ των έσω. Και αυτή τη στιγμή ο μόνος από μηχανής θεός που θα εμφανιστεί θα είναι ο λαός που θα καταψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς κάλπες.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου