Τυφλή μεν, καθυστερημένη δε…

13/12/16 • 10:15 | UPD 13/12/16 • 10:15

«Αναγκαία προϋπόθεση για να δοθούν άμεσες λύσεις στα προβλήματα της Δικαιοσύνης είναι η αναπόφευκτη συνεργασία δικαστών, δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων, που είναι γνώστες των καθημερινών προβλημάτων της. Οι σχεδιασμοί επί χάρτου από θεωρητικούς της νομικής επιστήμης δεν ωφελούν».

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Αν έκανε αυτή τη δήλωση βουλευτής, θα τον προσγράφαμε στην αντιπολίτευση. Ωστόσο, όταν η δήλωση προέρχεται από τον αντιπρόεδρο της Ενωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, Θ. Μαντά, σκεφτόμαστε πόσο πρέπει να έχει μπλοκάρει το σύστημα στο Πρωτοδικείο Αθηνών και στο Εφετείο, ώστε να αναγκάζεται να λέει μιαν αλήθεια που η κυβέρνηση αρνείται να αποδεχθεί.

Η κυβέρνηση Τσίπρα άφησε τη Δικαιοσύνη να σέρνεται, θέτοντας επικεφαλής τον καθηγητή Ν. Παρασκευόπουλο ο οποίος δήλωσε, στην κυριακάτικη «ΒΡΑΔΥΝΗ», ότι «πρέπει να αποποινικοποιηθεί το αδίκημα για το κάψιμο της σημαίας, αλλά και να στηριχθεί η Χρυσή Αυγή από το πολιτικό σύστημα αν κάνει βήματα προς εκδημοκρατισμό». Ο άνθρωπος παραμένει χαμένος στην κοσμάρα του. Βέβαια, είχε προηγηθεί η προσπάθειά του να ξελασπώσει τους τρομοκράτες…

Για τον Ελληνα πολίτη η διαδικασία απόδοσης Δικαιοσύνης έχει καταντήσει γολγοθάς. Η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής -η Πολεοδομία άραγε γνωρίζει ότι κατασκευάζονται αυθαίρετα στον αύλειο χώρο του Εφετείου, ως αίθουσες συνεδριάσεων;- είναι τραγική. Αλλά κι αν λειτουργήσουν τις αίθουσες, χαμένος κόπος. Ο αριθμός των δικαστικών λειτουργών παραμένει εκείνος του 1996!

Το αποτέλεσμα των καθυστερήσεων έχει εξαντλήσει την υπομονή των πολιτών. Για να τελεσιδικήσει μια υπόθεση, που η απόφασή της πάρθηκε το 2012, περιμένουν ως το 2017. Και βλέπουμε. Οι υπέρμετρες καθυστερήσεις στη διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης είναι και η αιτία που δημιουργείται η εντύπωση στους πολίτες ότι «κάτι σάπιο συμβαίνει στο βασίλειο της Θέμιδος».

Οι φήμες που διατρέχουν τους διαδρόμους, όπου στοιβάζονται οι πολίτες, είναι ανοίκειες. Ακούς ψιθύρους που κάθε άλλο παρά κολακευτικοί είναι για τους δικαστικούς λειτουργούς και τους δικαστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι αγωνίζονται σε αντίξοες συνθήκες να κάνουν το καθήκον τους.

Ωστόσο, ο νέος υπουργός κ. Σταύρος Κοντονής και εμπειρία -από τη δικηγορία που ασκούσε- έχει και από πρώτο χέρι γνωρίζει τα προβλήματα της Δικαιοσύνης. Ηρθε η ώρα να δώσει λύσεις πρακτικές ξεφεύγοντας από τις θεωρίες και τις ιδεοληψίες του προκατόχου του.

Φυσικά, υπό την αίρεση ότι δεν θα ενοχλήσει τα εντός της κυβερνήσεως «μαγαζάκια», ώστε να τον αφήσουν αυτή τη φορά να κάνει όσα πρέπει. Αυτό κι αν είναι μείζον ζήτημα…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου