Η άσχημη είδηση της ημέρας

13/12/16 • 10:11 | UPD 13/12/16 • 10:11

Δεν είναι οικονομικό θέμα, παρόλο που έχει οικονομικές επιπτώσεις. Δεν απασχολεί την πολιτική ατζέντα, και ας έχει ευθύνη η Πολιτεία για αυτά που συμβαίνουν στους ελληνικούς δρόμους. Είναι βαθιά κοινωνικό και ανθρώπινο. Μας αφορά όλους αλλά δεν το σκεπτόμαστε ποτέ, παρά μόνο όταν μας τύχει.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Το χειρότερο; Με όλη αυτή την καταιγιστική επικαιρότητα, διεθνή και εσωτερική, ακόμα και οι εφημερίδες που συνήθως κάνουν πληρέστερη κάλυψη των ειδήσεων φιλοξενούν τα τροχαία ατυχήματα στα μονόστηλα. Εκτός και αν είναι πολύνεκρα, εντυπωσιακές καραμπόλες ή ασύλληπτες τραγωδίες όπως αυτή που συνέβη ξημερώματα της Δευτέρας στη Μυτιλήνη.

Δύο νέα παιδιά έχασαν τη ζωή τους, βυθίζοντας στο πένθος τις οικογένειες, τους φίλους τους, όλο το νησί. Προχθές ήταν ένας 35χρονος που πήγε να σώσει τη γυναίκα του και σκοτώθηκε ο ίδιος, πριν από μερικές ημέρες ένας παππούς, πριν από μερικούς μήνες ένας δημοφιλής τραγουδιστής. Κάθε ιστορία και μια προσωπική τραγωδία, κάθε ατύχημα και ένα ή και περισσότερα ολέθρια λάθη. Απροσεξία, αλκοόλ, ταχύτητα, επικίνδυνο οδόστρωμα, έλλειψη κράνους ή ζώνης ασφαλείας, ενασχόληση με το κινητό, κούραση. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δημιουργούν κάθε χρόνο εξελιγμένα μοντέλα, με καμπίνες ασφαλείας, με αερόσακους, με εξελιγμένα συστήματα φρεναρίσματος. Ομως καμία τεχνολογία δεν μπορεί να νικήσει τον ανθρώπινο παράγοντα.

Η Ελληνική Αστυνομία επικοινωνεί αυτές τις ημέρες μια ενημερωτική καμπάνια για την οδική ασφάλεια. Στο σποτάκι που δημιούργησε συμμετέχουν αστυνομικοί συντάκτες, οι οποίοι, εν είδει ρεπορτάζ, εκφωνούν την άσχημη είδηση της ημέρας. «Η χρήση κινητού τηλεφώνου ήταν η αιτία που οδηγός στα Γιάννενα παρέσυρε και σκότωσε μητέρα και το παιδί της».

«Η μη χρήση κράνους στάθηκε μοιραία για γνωστό δημοσιογράφο που έχασε χθες τη ζωή του». Η καμπάνια της ΕΛ.ΑΣ. «Ανοιξε δρόμο στη ζωή» δεν έχει πολιτικό μήνυμα, δεν έχει οικονομικό μπόνους, είναι κάτι πολύ παραπάνω από όλα αυτά. Και, κυρίως, δεν έχει ημερομηνία λήξης τις γιορτές των Χριστουγέννων. Καλό θα ήταν λοιπόν, εκτός από την προσωπική ευθύνη και συναίσθηση που έχει κάθε ένας από εμάς, η Πολιτεία να επενδύσει επιτέλους στην εκπαίδευση σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής. Η κυβέρνηση που θα το κάνει σοβαρά και σε βάθος χρόνου αξίζει ένα καλό πρωτοσέλιδο.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου