O μοναδικός πρόθυμος για το υπερταμείο ήταν ο Τσίπρας

13/12/16 • 10:06 | UPD 13/12/16 • 10:06

Το Μαξίμου με non paper χθες διέψευσε τα εκλογικά σενάρια και κατέστησε σαφές ότι «η κυβέρνηση αυτή δεν έχει σκοπό να παραδώσει τη χώρα στις ορέξεις των προθύμων, αλλά θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της κοινωνίας».
Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Σιγά τα αίματα! Πιο πρόθυμο πρωθυπουργό από τον Τσίπρα δεν έχουν βρει ο Σόιμπλε και η παρέα του. Ας ρωτήσουν τον Σαμαρά πόσες φορές ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει από την κυβέρνηση της Ν.Δ. να νομοθετήσει την εκχώρηση της κρατικής περιουσίας στο υπερταμείο, ως εγγύηση για την αποπληρωμή των δανείων.

Τότε βέβαια οι «Σαμαροβενιζέλοι» έλεγαν ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα εξοφλεί πλήρως τις υποχρεώσεις της είναι δανειακά ενήμερη και ως εκ τούτου δεν απαιτείται η ενεχυρίαση της περιουσίας, αποκρούοντας κάθε σχετικό αίτημα.

Ο «απρόθυμος» κ. Τσίπρας όχι μόνο ενέταξε την κρατική περιουσία στο υπερταμείο αλλά με τροπολογία τον Σεπτέμβριο παρέδωσε και τις ΔΕΚΟ, οι οποίες είχαν εξαιρεθεί τον Μάιο, όταν νομοθετήθηκε η δημιουργία του ταμείου.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή το Σάββατο είχε το θράσος να δηλώσει ότι για πρώτη φορά αξιοποιείται ο δημόσιος πλούτος, όταν όλες οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται και με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Ο «απρόθυμος» κ. Τσίπρας παρέδωσε τις συστημικές τράπεζες αντί πινακίου φακής στα ξένα funds ενώ στις αρχές του 2015 το εγχώριο πιστωτικό σύστημα ήταν πλήρως κεφαλαιοποιημένο. Από την εθνικοποίηση των τραπεζών, όπως έλεγε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πριν καταλάβει το Μέγαρο Μαξίμου, περάσαμε στον πλήρη αφελληνισμό με συντριπτικές απώλειες για το Δημόσιο αλλά και για χιλιάδες μικρομετόχους, που αποκλείστηκαν από τις αυξήσεις κεφαλαίου, που έγιναν σε εξευτελιστικές τιμές.

Ο κ. Τσίπρας, που απειλούσε τους δανειστές με «Κούγκι» ζητώντας διαγραφή του επονείδιστου χρέους, θριαμβολογούσε για μια ελάφρυνση που εκτείνεται σε βάθος ετών και η οποία, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, δεν κοστίζει τίποτε στους Ευρωπαίους.

Λέει όμως και μία αλήθεια ο πρωθυπουργός. Βρίσκεται στην καρέκλα του επειδή είναι πρόθυμος να υπογράψει τα πάντα. Το ξέρουν οι δανειστές και για αυτό αυξάνουν διαρκώς το λογαριασμό γνωρίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας έχει ένα ταλέντο να ψηφίζει τα πιο επώδυνα μέτρα χωρίς να ανοίγει ρουθούνι. Ομως κάποτε έρχεται το σημείο θραύσης και ο πρόθυμος δεν είναι πια απαραίτητος…

ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΜΕ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 3,5%!

Ο κ. Τσίπρας και ο υπουργός του επί των Οικονομικών πανηγύριζαν για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του Eurogroup, τα οποία, όπως υποστήριζαν, θα ελαφρύνουν την οικονομία κατά 22 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έως το 2060. Μία μόνο απορία θα ήταν καλό να μας λύσουν από το υπουργείο Οικονομικών. Στην ανάλυση του χρέους τι πρωτογενές πλεόνασμα δέχονται οι Ευρωπαίοι και η ελληνική κυβέρνηση για τα επόμενα 10 χρόνια, προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η ελάφρυνση του χρέους; Μήπως το πλεόνασμα παραμένει 3,5%, όπως άλλωστε έχει δεχθεί από τον περασμένο Μάιο ο κ. Τσακαλώτος; Γιατί με μειωμένο πρωτογενές πλεόνασμα η ελάφρυνση των 22 μονάδων δεν βγαίνει…

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΙΩΧΝΕΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟ;
Είναι τέτοια η αλλοτρίωση του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία που ακόμη και τις δηλώσεις του τέως υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου για τον εκδημοκρατισμό της Χρυσής Αυγής τις εξέλαβε ως μεμονωμένη περίπτωση. Οταν είχε ξεσπάσει η υπόθεση Μπαλτάκου, ο τότε πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς τον είχε απομακρύνει από τη θέση του στο Μαξίμου. Ο κ. Τσίπρας γιατί εξακολουθεί να κρατά στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα τον κ. Παρασκευόπουλο; Εκτός εάν πάλι φταίνε τα μέσα ενημέρωσης και παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του. Οχι, δεν βρέχει στο Μαξίμου.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου