«Δότης» μέτρων

12/12/16 • 10:12 | UPD 12/12/16 • 10:12

Ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο συνεχίζει να αγνοεί όσα βιώνουν οι πολίτες και να μην ενδιαφέρεται για τη βύθιση της πραγματικής οικονομίας, αλλά για μια ακόμη φορά προκαλεί την κοινωνία με το αφήγημά του. «Ο κόφτης έγινε δότης» ισχυρίστηκε από το βήμα της Βουλής λίγη ώρα πριν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2017.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΣΑΝ να μην έγιναν ποτέ οι μειώσεις συντάξεων, η εξαΰλωση του ΕΚΑΣ, οι αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων, η «παράδοση» των κόκκινων δανείων σε ξένα funds τους τελευταίους 23 μήνες. Ο πραγματικός «κόφτης» στα εισοδήματα της πλειοψηφίας των πολιτών έχει ήδη πέσει βαρύς, πριν καν ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός κόφτης που έχει προβλεφθεί από τη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών.

ΕΙΝΑΙ πράγματι προκλητικό να μιλάει για παροχές ένας πρωθυπουργός που έχει φορτώσει έως τώρα τουλάχιστον 9 δισ. € τους φορολογουμένους σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Είναι αστείο να προσπαθεί να «ξεπλύνει» όλες αυτές τις επιβαρύνσεις με ένα μικρό εφάπαξ βοήθημα το οποίο βαφτίστηκε 13η σύνταξη. Είναι γραφικό εκείνος που εκλέχθηκε ως αντιμνημονιακός από τη μια να εξυμνεί τις μνημονιακές επιτυχίες του και από την άλλη να εγκαλεί την αντιπολίτευση ότι «συμμαχεί» με την τρόικα.

ΕΝΑΣ και μοναδικός «δότης» υπάρχει. Η κυβέρνηση έχει παραδοθεί στις απαιτήσεις των δανειστών ελπίζοντας ότι με αυτή την τακτική θα παραμείνει όσο περισσότερο καιρό μπορεί στην εξουσία. Το επανέλαβε εξάλλου ο Αλέξης Τσίπρας: «εκλογές θα γίνουν το 2019». Αυτό προφανώς θα ήθελε, αλλά δυστυχώς για εκείνον και ευτυχώς για τη χώρα η επιθυμία του δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο εγκλωβισμός σε μια αλλοπρόσαλλη και ιδεοληπτική στρατηγική οδηγεί αναπόφευκτα σε πρόωρες κάλπες. Στο αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά στην υπογραφή ενός ακόμα επώδυνου λογαριασμού που η ίδια δημιούργησε. Και αυτή τη φορά δεν θα αντέξει.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ είναι ότι ο λογαριασμός αφού μεταφερθεί στην επόμενη κυβέρνηση θα πληρωθεί από τους πολίτες: μείωση αφορολόγητου, περικοπές στις κύριες συντάξεις και εκ νέου αύξηση συντελεστών ΦΠΑ βρίσκονται ήδη στο τραπέζι. Στο Μαξίμου θεωρούν πως η αφήγηση ενός success story θα τους βοηθήσει προεκλογικά, όταν και πάλι θα επιστρέψουν σε αντιμνημονιακή ρητορεία βάζοντας στη συζήτηση ακόμα και την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Φεύγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να μπαχαλοποιήσει όσο δυνατόν περισσότερο το πολιτικό και οικονομικό σκηνικό. Είναι και το μόνο που γνωρίζει καλά να κάνει…

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου