Η αποτυχία στο Eurogroup φέρνει πιο κοντά τις κάλπες

11/12/16 • 07:00 | UPD 11/12/16 • 07:00

Eνα καλό πήγε να κάνει ο Τσίπρας και του γύρισε μπούμερανγκ. Εξήγγειλε παροχές 617 εκατομμυρίων ευρώ στους συνταξιούχους και στα κοινωνικά δίκτυα, που κάποτε τον εξυμνούσαν, έγινε χαμός. Ολοι θυμήθηκαν τι έλεγε ο κ. Τσίπρας το 2014, όταν ο τότε πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έδινε κοινωνικό μέρισμα ενός δισεκατομμυρίου στους μη έχοντες και στους ένστολους.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

«Πράξη ντροπής, πράξη ταπείνωσης κάθε πολίτη» ήταν τότε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η χορήγηση ενίσχυσης στους ασθενέστερους. «Τους κλέβουν το πορτοφόλι και τους δίνουν 1,40 για να αγοράσουν εισιτήριο», έλεγε τότε ο νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης, που έδωσε άλλη διάσταση στην έννοια του μνημονιακού μιας χρήσης, όταν το καλοκαίρι του 2015 ορκίσθηκε βουλευτής, ψήφισε το τρίτο Μνημόνιο και μετά διαλύθηκε η Βουλή.

ΤΩΡΑ ΓΙΑ τους κυβερνώντες του ΣΥΡΙΖΑ το βοήθημα είναι «13η σύνταξη», αν και όλοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια εφάπαξ ενίσχυση. Ακόμη και οι συνταξιούχοι αντέδρασαν με την προκήρυξη κινητοποίησης θεωρώντας ότι η ενίσχυση είναι «ψίχουλα» μπροστά σε αυτά που έχουν χάσει.

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ το τίμημα του λαϊκισμού και της δημαγωγίας, που πληρώνει σε κάθε βήμα του ο κ. Τσίπρας. Γι’ αυτό και δεν αντέχει να βρίσκεται στην καρέκλα του για την οποία έκανε τα πάντα. Υπέγραψε Μνημόνια, αντί να τα σκίσει, εκχώρησε την κρατική περιουσία στο Υπερταμείο, αντί να την προστατεύσει όπως έκαναν οι προκάτοχοί του, ξεπούλησε τις τράπεζες στα ξένα funds, αντί να τις αξιοποιήσει ως εργαλείο ανάπτυξης.

ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ της πολιτικής ανεντιμότητας τον συνοδεύει παντού. Η «Εφημερίδα των Συντακτών» δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα έρευνα της Prorata, σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζεται έντιμος μόλις από το 16% των ερωτηθέντων. Το ποσοστό είναι συγκλονιστικό για έναν πολιτικό που βρίσκεται στο Μαξίμου ούτε καν δύο χρόνια. Οι πολίτες τον αντιμετωπίζουν με θυμηδία, οι δημοσκοπήσεις τον κατατάσσουν πέμπτο στη δημοφιλία, πρωτοφανές για εν ενεργεία πρωθυπουργό.

ΣΕ ΑΥΤΟ το καθεστώς σύγχυσης στο οποίο έχει βρεθεί μεταξύ Ομπάμα και Κούβας, Μνημονίου και επανάστασης, προσπαθεί να κάνει τις τελευταίες του κινήσεις. Ομως, όλα τα δεδομένα είναι εις βάρος του:
● Πρώτον, έχασε τους διεθνείς συμμάχους του. Ο Ρέντσι, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, πριν από λίγες εβδομάδες είχε εξαγγείλει 14η σύνταξη, παραιτήθηκε, ο Ολάντ ετοιμάζει τις βαλίτσες του για να φύγει από τα Ηλύσια Πεδία, η Χίλαρι Κλίντον απολαμβάνει τις βόλτες της στα δάση της Ουάσιγκτον.
● Δεύτερον, στο Eurogroup τα μέτρα για το χρέος αποδείχθηκαν πολύ λίγα για να τον υποχρεώσουν να φορέσει γραβάτα. Η ουσιαστική ελάφρυνση θα ξεκινήσει από το 2040, ενώ δεν υπάρχει καμία ονομαστική μείωση.
● Τρίτον, ο κ. Τσακαλώτος συμφώνησε για παράταση της σκληρής λιτότητας αποδεχόμενος την παράταση των υψηλών πλεονασμάτων 3,5% πέραν του 2018, ενώ η αξιολόγηση κόλλησε λόγω της διαφορετικής γραμμής του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους.

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ έχει μπροστά του να αντιμετωπίσει ένα δίλημμα, το οποίο όσο περνάει ο χρόνος γίνεται πιεστικότερο: Να υπογράψει ένα βαρύ τέταρτο Μνημόνιο με νέα μέτρα ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων, όπως ζητούν Βερολίνο και ΔΝΤ, και ο ΣΥΡΙΖΑ να οδηγηθεί σε μονοψήφια ποσοστά ή να αποδράσει τώρα από την εξουσία με σκοπό να παραμείνει ενεργός και την επόμενη μέρα; Ο ίδιος θέλει την καρέκλα, όμως δεν ορίζει πλέον τις εξελίξεις. Το «ατύχημα» των εκλογών μπορεί να συμβεί πολύ σύντομα, λόγω της αδυναμίας του να χειρισθεί τα ζητήματα της οικονομίας.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής