Λύκος, λύκος…

11/12/16 • 07:00 | UPD 11/12/16 • 07:00

ΤΟ ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑ, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός με βαρύγδουπο διάγγελμα προς τον βαρέως χειμαζόμενο ελληνικό λαό, προκάλεσε στους επαΐοντες αποτροπιασμό και αγανάκτηση. Οχι θυμηδία, όπως συνηθιζόταν σε ανάλογα προπαγανδιστικά τερτίπια του παρελθόντος.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Ολοι αναγνωρίζουν ότι ο λόγος της παροχής δεν έχει σχέση με αναδιανομή του πλούτου, καθότι τον πλούτο της χώρας παρέδωσε ο κ. Τσίπρας εξ ολόκληρου στους… εκτός της χώρας! Αλλωστε, χωρίς τράπεζες -τις χάρισε σε εκείνους που αποκαλούσε όρνεα με γαμψά νύχια και μαύρα κοράκια- και χωρίς ιδιωτική περιουσία -δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο πλην της δήμευσης- όλοι ξέρουν ότι το μέλλον της χώρας προοιωνίζεται… φοβιστικό.
Το φιλοδώρημα που εξήγγειλε δεν έχει καμία σχέση με φιλευσπλαχνία αριστερού ηθικού πλεονεκτήματος. Οι καταχρεωμένες από τον κ. Τσίπρα επόμενες γενεές θα ακούν «πλεονέκτημα» και θα τρομάζουν για το πραγματικό του περιεχόμενο.

Δεν έχει καμία σχέση και με την -όντως- φιλοκοινωνική πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση Σαμαρά, ως τον Ιανουάριο του 2015. Θα περίμενε κανείς ότι ο κ. Τσίπρας θα είχε ίσως την εξυπνάδα -περί ικανότητος ουδείς λόγος γίνεται!- να τη συνεχίσει. Φιλοκοινωνική πολιτική δεν είναι να μοιράζεις τα ψίχουλα των κομματικών ευωχιών ως απορίας βοήθημα στους συνταξιούχους, οι οποίοι είδαν τη σύνταξή τους να γίνεται φιλοδώρημα.

Φιλοκοινωνική πολιτική είναι να φέρνεις επενδύσεις και να ανοίγεις το δρόμο να πραγματοποιηθούν. Να δημιουργείς θέσεις εργασίας με μεγάλα έργα. Να μειώνεις τη φορολογία. Να στηρίζεις τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να ενισχύεις τις εξαγωγικές. Να προωθείς ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της χώρας και της κοινωνίας. Ετσι παράγεται ο πλούτος ώστε να ζουν αξιοπρεπώς όλοι οι πολίτες.

Ποιο, λοιπόν, είναι το σενάριο, του οποίου τον πρόλογο γευτήκαμε στην Αβάνα; «Οι δυνάστες» δεν ειπώθηκαν από τον κ. Τσίπρα για να τον λυπηθούν οι δύστυχοι Κουβανοί! Και, φυσικά, δεν είχε αποδέκτες τους… δυνάστες, αφού την επομένη τούς τηλεφωνούσε παρακαλώντας τους για διαμεσολάβηση προς την Τουρκία.

Ο βαρύς χαρακτηρισμός ήταν το προοίμιο ενός κακοσχεδιασμένου σεναρίου -φοβάμαι ότι με την απομάκρυνση του Παππά ξέμεινε το Μαξίμου από πυροτεχνήματα- το οποίο ξετυλίγεται ενώπιόν μας.
Το πρώτο μέρος έχει να κάνει με την ψήφιση του Προϋπολογισμού. Πώς θα περάσουν οι Τσίπρας-Καμμένος μέτρα που τους μετατρέπουν σε υπάκουους χορηγούς των ξένων συμφερόντων, τα οποία δήθεν πολεμούσαν ως αντιπολίτευση; Εδώ έγιναν χαλί να πατούν οι θεσμοί. Αλλά επειδή δεν τους έχουν εμπιστοσύνη ότι είναι ικανοί να διεκπεραιώσουν πρόγραμμα και υποχρεώσεις, απαιτούν συνεχώς νέα μέτρα.

Και πώς θα περάσει τα εργασιακά ο κ. Τσίπρας από τους παραδοσιακά τεμπέληδες της εύφορης αριστερής κοιλάδας; Ετσι, το σενάριο προβλέπει κρεσέντο στο ανέβασμα των τόνων. Τώρα μοιράστηκαν τα καθρεφτάκια και οι χάντρες στους συνταξιούχους, για τα οποία οι θεσμοί δεν είχαν ενημερωθεί! Διότι «δεν είμαστε αποικία», δήλωσε ο κυρ-Αλέκος και γέλασαν τα δένδρα του Εθνικού Κήπου.

Αναμένεται ο κ. Τσίπρας να εκδηλώσει την οργή του γιατί δεν του επιτρέπουν οι θεσμοί-δυνάστες να δείξει «αγάπη και… προδέρμ» στο λαό του. Η «κόντρα» χτίζεται. Κι αν δεν βγει αυτή, θα βγει η άλλη με κάποιους από τους γείτονες.

Τέλος πάντων, εφαλτήριο για ηρωισμούς υπάρχει. Το ζήτημα είναι τι θα κάνουν… τα πρόβατα, που έχουν ανοίξει την πόρτα από το μαντρί και τρέχουν μη και σωθούν από το λύκο, που τα ίδια αποδέχτηκαν ως φύλακα…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής