Τείχος κατά… του Τραμπ χτίζει η Καλιφόρνια

10/12/16 • 09:23 | UPD 10/12/16 • 09:23

Δεν ήταν τόσο τρελή η πρόβλεψη Bloomberg ότι η Καλιφόρνια θα … αποσχιστεί από τις ΗΠΑ τη χρονιά που έρχεται εξαιτίας του Τραμπ. Ακόμη κι αν δεν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, το βέβαιο είναι πως η μεγαλύτερη αμερικανική πολιτεία (και όγδοη οικονομία παγκοσμίως) ξεκίνησε να οχυρώνεται θεσμικά για να αντιμετωπίσει την αντιμεταναστευτική λαίλαπα του Ντόναλντ.

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Διόλου τυχαία οι Καλιφορνέζοι χάρισαν τους 55 εκλέκτορές τους στη Χίλαρι Κλίντον. Σχεδόν το 40% των κατοίκων της είναι ισπανόφωνοι και ένας στους τέσσερις έχει γεννηθεί στο εξωτερικό ή από αλλοδαπούς γονείς. Τους πιάνει λοιπόν σύγκρυο στο άκουσμα των εξαγγελιών του Τραμπ, ότι θα απελάσει αμέσως 3 εκατομμύρια παράτυπους μετανάστες από τη χώρα, θα τριπλασιάσει τους φύλακες στα σύνορα με το Μεξικό, θα ακυρώσει αμέσως τον νόμο Ομπάμα που απαγόρευε τις απελάσεις ανηλίκων για να μη χωρίζονται οικογένειες και θα διακόψει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση σε προγράμματα στέγασης, εκπαίδευσης και φροντίδας μεταναστών.

Η τοποθέτηση ενός «γερακιού» των πεζοναυτών στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, του στρατηγού Τζον Κέλι, που πιστεύει ότι από το Μεξικό έρχονται στις ΗΠΑ «τρομοκράτες και όπλα μαζικής καταστροφής», είναι ενδεικτική για τα μελλούμενα.

Αντί λοιπόν να κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια, η Βουλή και η Γερουσία της Καλιφόρνιας ψηφίζουν ήδη νόμους που απαγορεύουν τις ομαδικές απελάσεις και οργανώνουν την άμυνα των μεταναστών με νομικά δίκτυα. Ο πρόεδρος της τοπικής Γερουσίας Κέβιν ντε Λεόν (μαντέψτε την καταγωγή του) ξεκαθάρισε πως η πολιτεία δεν κάνει αντάρτικο κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Απλώς εφαρμόζει την Τέταρτη Τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος, που απαγορεύει την παράνομη έρευνα και κατακράτηση, έτσι ώστε «οι μανάδες και οι πατεράδες της Καλιφόρνιας να πηγαίνουν στη δουλειά τους και τα παιδιά τους στο σχολείο χωρίς να φοβούνται ότι το απόγευμα μπορεί να μην ξανασυναντηθούν».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου