Υμια, 20 χρόνια μετά

09/12/16 • 10:15 | UPD 09/12/16 • 10:30

Αν και δεν είναι ακριβώς ομοιότητες, εν τούτοις μοιάζουν τόσο πολύ μεταξύ τους, που λες πως η Ιστορία μπορεί τελικά και να επαναλαμβάνεται ως τραγωδία και ως φάρσα μαζί. Πριν από 20 χρόνια ακριβώς είχε εκδηλωθεί η μεγάλη κρίση των Υμίων σε μια περίοδο που η χώρα διήνυε πολιτική κρίση.

  • Save
Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε υποβάλει την παραίτησή του μέσα από το Ωνάσειο και νέος πρωθυπουργός, εκλεγμένος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, είναι ο Κώστας Σημίτης. Υπουργός Εξωτερικών είναι ο εκρηκτικός Θόδωρος Πάγκαλος και υπουργός Εθνικής Αμυνας ο προσεκτικότερος Γεράσιμος Αρσένης.

Σήμερα, που η Τουρκία προκαλεί ξανά βάζοντας και πάλι στο κάδρο των διεκδικήσεων τα Υμια και άλλα νησιά του Αιγαίου, η Ελλάδα διανύει μια διαφορετική, αλλά πάντα υπαρκτή, οικονομική και πολιτική κρίση. Υπουργός Εξωτερικών είναι ο Νίκος Κοτζιάς και υπουργός Εθνικής Αμυνας ο εκρηκτικός Πάνος Καμμένος. Επιπλέον, σήμερα έχουμε και την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών που ζητούν άσυλο στη χώρα μας και τις αντιφατικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης -κατά της έκδοσης των πρώτων τριών αξιωματικών, υπέρ της έκδοσης των επόμενων τριών- που προκαλούν έντονο προβληματισμό και παρεμβαίνουν αναγκαστικά στο όλο σκηνικό της κρίσης. Στην προ 20ετίας κρίση πάντως, η περίπτωση Οτσαλάν ήρθε με τρία χρόνια καθυστέρηση.

Στις μεταβλητές που πρέπει επίσης να λάβουμε υπ’ όψιν μας είναι η θέση του αμερικανικού παράγοντα. Τότε πρόεδρος ήταν ο Μπιλ Κλίντον και κανένας Τραμπ δεν υπήρχε στον ορίζοντα. Από τη θέση του ισχυρού παίχτη λοιπόν, οι Αμερικανοί πήραν αμέσως θέση «μάχης», ενώ, σύμφωνα με τον Θ. Πάγκαλο, ήταν αποφασισμένοι να παρέμβουν σε περίπτωση σύρραξης «παραλύοντας» τα ηλεκτρονικά συστήματα των ελληνικών και τουρκικών πλοίων. Σήμερα, η Αμερική περνάει μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας μεταξύ Ομπάμα και Τραμπ, άρα άγνωστο τι ακριβώς θα έπρατταν σε περίπτωση κλιμάκωσης. Αν προσθέσουμε και τις κρίσιμες στιγμές που διέρχονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, τότε καταλαβαίνουμε πως το καζάνι είναι ήδη έτοιμο, τα υλικά έχουν πέσει μέσα και απομένει κάποιος να δυναμώσει τη φωτιά για να δει πότε θα εκραγεί.

Σε τέτοιες θερμοκρασίες, λοιπόν, οι αποστροφές Καμμένου περί «ηλίθιων» δηλώσεων ενός «στυγνού δικτάτορα» μόνο καλό δεν κάνουν στη χώρα. Αυτά θα μπορούσαν να τα λένε για τον Ερντογάν οι θαμώνες στα καφενεία. Οχι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της χώρας, εκτός κι αν θεωρεί πως τέτοιες λεκτικές προκλήσεις ταιριάζουν γάντι με την απόβαση στη Ρω και το Καστελλόριζο παρέα με τη Χρυσή Αυγή.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου